Naslov Iprom: uporabniki interneta 2005
Podjetji Iprom in CATI sta v avgustu, septembru in oktobru izvajali raziskavo o uporabi interneta med slovenskimi uporabniki interneta. Namen raziskave je bil orisati navade slovenskih uporabnikov interneta, njihov odnos do trženjskih aktivnosti, življenjski slog in demografski pregled.

Ugotovitve raziskave, ki je obsegala 3.300 sodelujočih.  

  • Skoraj polovica uporabnikov do interneta dostopa večkrat na dan, večinoma od doma, med intenzivnimi uporabniki pa prevladujejo moški.
  • Uporabniki s širokopasovnim dostopom, pogosteje brskajo po spletu.
  • Slovenski uporabniki spleta večinoma iščejo informacije in spremljajo novice, med vsebinami pa so v ospredju novice iz sveta glasbe in filma.
  • Polovica uporabnikov uporablja internet, ko iščejo informacije v prednakupnem obdobju, za spletno nakupovanje pa se enkrat na mesec ali pogosteje odloča desetina slovenskih uporabnikov.
  • Najbolj priljubljene spletne storitve so brezplačni elektronski naslovi, ki jih uporablja štiri petine uporabnikov.
  • Polovica vseh uporabnikov tudi komunicira s pomočjo sistemov za takojšnje sporočanje, kot so MSN Messenger, ICQ in Yahoo Messenger.
  • Naprednejši komunikacijski sistemi, kot je Skype, se šele uveljavljajo, zaenkrat ga uporablja slaba petina uporabnikov interneta v Sloveniji.
  • V splošnem so uporabniki interneta mlajši, višje izobraženi in bivajo v večji meri v urbanih okoljih. So aktivni – ukvarjajo se s športom, radi berejo in zahajajo v lokale. O sebi menijo, da zaradi interneta v manjši meri spremljajo tradicionalne medije in zahajajo v kino. Ocenjujejo pa, da internet pozitivno vpliva na osebne stike s prijatelji.
Slika št.1: Uporabnik interneta po starosti (vir: Iprom)   Starostna slika uporabnikov interneta nam kaže, da prevladujejo mlajši uporabniki. Polovica uporabnikov interneta je stara do 30 let.

Slika št.2: Zaposlitveni status uporabnikov interneta (vir: Iprom)   Po zaposlitvenem statusu je največ (33%) takšnih, ki so zaposleni v podjetjih. Študentje in šolarji dosegajo skupaj 30 %.

Pri zbiranju podatkov sta bili uporabljeni dve različni metodi, spletna in telefonska anketa.

Vir: Iprom, 30.11.2005

Vir Iprom
Datum 02.12.2005
Print