Naslov Piškotke briše 19% uporabnikov slovenskih spletnih medijev
Iprom je sporočil, da je v prvem mesecu letošnjega leta 19% uporabnikov slovenskih spletnih medijev vsaj enkrat zbrisalo piškotke (kukije) s svojih računalnikov, 7% teh pa jih je blokiralo oziroma imelo onemogočen njihov sprejem. V primerjavi z avgustom 2005 ta podatek predstavlja 37% povečanje. Analiza, narejena januarja 2006, temelji na vzorcu 864.000 uporabnikov in je bila izvedena s programsko opremo za distribucijo, poročanje in ciljanje s spletnimi oglasi Iprom Ad Server, ki spremlja tudi brisanje ter blokiranje piškotkov med uporabniki spletnih medijev.

Med uporabniki slovenskih spletnih medijev, ki na svojih računalnikih brišejo piškotke, jih kar 78% piškotke briše enkrat mesečno. Dvakrat mesečno jih briše 15% uporabnikov, trikrat pa 4%. Z raziskavo so ugotovili tudi to, da v analiziranem vzorcu 73% uporabnikov uporablja statičen IP-naslov, 27% pa dinamičnega.

Brisanje in blokiranje sprejema piškotkov imata za posledico izgubo ter izkrivljanje pomembnih mer pri spletnem merjenju, zasnovanem zgolj na piškotkih. Po eni strani namreč umetno zvišujeta doseg spletnih oglaševalskih akcij, po drugi pa zmanjšujeta njihovo frekvenco.

Vir: Iprom, 10.2.2006

Vir Iprom
Datum 14.02.2006
Print