Naslov Iprom: Delež slovenskih uporabnikov Explorerja upada
Podjetje Iprom je sporočilo, da priljubljenost spletnega brskalnika Mozilla Firefox med uporabniki slovenskih spletnih medijev vse bolj narašča. V manj kot letu dni se je število uporabnikov brskalnika Firefox povečalo za 33 odstotkov. Marca lani jih je Firefox uporabljajo 12 odstotkov, januarja letos pa že 18 odstotkov. Iprom je analizo izvedel s pomočjo opreme za distribucijo, poročanje in ciljanje s spletnimi oglasi Iprom Ad Server, ki spremlja tudi uporabo brskalnikov.

Ipromovi podatki kažejo, da število uporabnikov brskalnika Microsoft Internet Explorer upada že drugo leto zapored. V začetku leta 2004 je bilo teh še 98%, marca lani 88%, v prvem mesecu letošnjega leta pa nekaj več 75%. 6% uporabnikov slovenske spletne medije pregleduje z drugimi brskalniki (Netscape, Opera, Safari ...), 3% pa za brskanje po spletu uporabljajo več brskalnikov hkrati.

Najnovejša Ipromova analiza je pokazala, da se število uporabnikov, ki brišejo ali blokirajo piškotke s svojih računalnikov, razlikuje glede na uporabljeni brskalnik. Med uporabniki slovenskih spletnih medijev najpogosteje brišejo ali blokirajo piškotke tisti, ki uporabljajo starejše različice brskalnika Internet Explorer, na drugem mestu so uporabniki Firefoxa, na tretjem pa uporabniki brskalnika Safari.

Iprom v sklopu stalnega spremljanja tehnoloških značilnosti računalnikov, ki jih uporabljajo obiskovalci slovenskih spletnih medijev, s programsko opremo Iprom AD Server preverja tudi tipe brskalnikov. Zajeti vzorec uporabnikov po standardu IAB (Internet Advertising Bureau) je januarja obsegal 864.000 obiskovalcev slovenskih spletnih medijev.

Vir: Iprom, 20.2.2006

Vir Iprom
Datum 21.02.2006
Print