Naslov IDC: Računalniški trg Slovenije v letu 2005
IDC Adriatics je sporočil, da je bilo lani v Sloveniji prodanih 159.173 osebnih računalnikov oziroma 7,1% več kot leto poprej, medtem ko je število prodanih tiskalnikov znašalo 92.046 oziroma 0,1% manj kot leta 2004.

Število dobavljenih računalnikov se je povečalo v vseh segmentih z izjemo namiznih računalnikov, najbolj pa v segmentu prenosnikov, kjer je bilo skupno število prodanih enot za 62,3% višje kot leto prej. Relativno visoko rast beleži tudi segment strežnikov x86, kjer je bilo v primerjavi z lanskim letom prodanih 21,6% več enot.

Gledano po deležih pošiljk v posameznem segmentu največji del trga še vedno predstavljajo namizni računalniki (64,6 %), sledijo prenosniki (32,0 %) in strežniki x86 (3,4 %), pri čemer velja omeniti, da se je na račun večjega deleža prenosnikov ter v precej manjši meri tudi strežnikov občutno zmanjšal delež namiznih računalnikov, in sicer za 11,3 odstotne točke.

Vodilni ponudnik na slovenskem trgu je bil tudi v letu 2005 HP, sledita pa Dell na drugem ter Lenovo na tretjem mestu. Med domačimi ponudniki je prvo mesto zavzel Comtron, ki je sicer skupno na drugem mestu z 12,2% tržnim deležem, sledita pa Avtera s svojo blagovno znamko PCX ter Acord – 92 (PC Plus). Domači ponudniki so bili po številu prodanih enot sicer manj uspešni kot v letu 2004, saj se je njihov skupni tržni delež v primerjavi z letom 2004 zmanjšal za 6,2 odstotne točke.

»Na slovenskem trgu osebnih računalnikov je stanje podobno kot na večini ostalih trgov v regiji, saj tudi pri nas najvišje stopnje rasti beležijo veliki globalni ponudniki. Glavni razlog za to je trend visokih stopenj rasti trga v segmentu prenosnih računalnikov, medtem ko se slovenski ponudniki z le redkimi izjemami večinoma osredotočajo na prodajo namiznih sistemov,« je dejal Boštjan Klajnščak, direktor slovenske podružnice IDC. »Ker je v tem segmentu trg že skorajda zasičen, se težišče konkurenčnega boja seli na področje prenosnikov, kjer pa globalni ponudniki z izvrstno urejeno poprodajno podporo ter ekonomijo obsega tako cenovno kot kakovostno brez večjih težav parirajo lokalnim ponudnikom. Zato lahko v letu 2006 pričakujemo tako nadaljevanje tovrstnih trendov kot tudi rast v segmentu prenosnih računalnikov in strežnikov, obenem pa tudi nadaljnje upadanje deleža namiznih sistemov.«

Izsledki raziskav kažejo, da je vrednost v lanskem letu dobavljenih tiskalnikov znašala 23,03 milijona ameriških dolarjev, oziroma 3% več kot v letu 2004. Trg se je, gledano količinsko, skrčil za 0,1% na 92.046 prodanih enot. Tudi na tiskalniškem trgu se je razmerje med posameznimi segmenti v letu 2005 bistveno spremenilo, saj je s 46,8% delež črno-belih laserskih naprav prvič presegel delež brizgalnih tiskalnikov (45,7%). Povečal se je tudi delež barvnih laserskih naprav, ki so v letu 2005 odtehtale 4,6% vseh prodanih enot, medtem ko je delež matričnih tiskalnikov padel na 2,9%.

Tudi na tiskalniškem trgu je v letu 2005 tako količinsko kot vrednostno najboljše prodajne rezultate beležil HP, ki sta mu po številu prodanih enot sledila Canon in Lexmark, po vrednosti pa Lexmark in Epson.

Vir: IDC Adriatics, 13.3.2006.

Vir IDC
Datum 14.03.2006
Print