Naslov Projekt RIS: objavljeni podrobni rezultati ankete IKT 2005

Projekt RIS je objavil podrobne rezultate ankete IKT 2005, ki je bila v osnovi izvedena za potrebe Statističnega urada oziroma Eurostata. Anketi je bil dodan sklop o družbenih vidikih IKT, posebej mobilne telefonije, kar sta ga omogočila Agencija za raziskovalno dejavnost RS ARRS (raziskava Virtualni življenjski stili, J5-7029-0582) in družba Mobitel. Gre za reprezentativno terensko raziskavo s stopnjo odgovorov 80%.

Na strani RIS so tako javno dostopne analize za vse spremenljivke po vseh osnovnih socio-demografskih podskupinah.

Podrobnosti>>

Javno pa so objavljena tudi dokončna poročila za raziskave v letu 2005:

1) Obiskanost spletnih strani 2005: Več kot 5-letni trendi telefonskega merjenja obiskanosti kažejo stabilna razmerja, izrazita izjema pa sta Najdi.si in Google.com, ki beležita izjemno hitro rast, kar v nekoliko manjši meri velja tudi za 24ur.com in delno za RTVOslo tvslo.si. Med stranmi, ki presegajo 30% mesečni doseg, so poleg Najdi.si in Google.com, ki imata doseg okoli 70%, še 24ur.com, Yahoo, Siol in Microsoft (združeni Hotmail, MSN in Microsoft.com), hitro pa upada doseg Matkurje. Primerjave z reprezentativno terensko anketo IKT 2005 ter s tehničnimi meritvami MOSS kažejo, da telefonske in tehnične meritve obiskanost močno precenjujejo. Tudi pri odprtem navajanju strani v vseh pogledih izstopata Google.com in Najdi.si, le pri strani, ki bi jo uporabniki obiskali v primeru pomembnega dramatičnega dogodka v Sloveniji, močno izstopa 24ur.com.

Podrobnosti>>

2) E-izobraževanje v slovenskih podjetjih: Reprezentativna telefonska raziskava med podjetji je pokazala, da je pojem e-izobraževanja razmeroma nejasen. V najširšem smislu o e-izobraževanju poroča dobra desetina podjetij. Okoli 10% vseh zaposlenih (2% velika, 28% mikro podjetja), ki so se v zadnjih dveh mesecih kakorkoli izobraževali, se je že srečalo z e-izobraževanjem. Razmeroma visok delež e-izobraževanja v podjetjih pa za Slovenijo kažejo tudi Eurostat primerjave. Večina podjetij izraža tudi izrazito velik interes za tovrstno izobraževanje.

Podrobnosti>> 

Datum 26.04.2006
Print