Naslov Slovenci in zasebni stiki preko spleta

Spletni portal Ona-on, ki je namenjen navezovanju zasebnih stikov, je med svojimi uporabniki opravil anketo, s katero so skušali ugotoviti medsebojno komunikacijo med uporabniki, njihovo naravo odnosov in katere osebne značilnosti vplivajo na vzpostavitev intimnega odnosa.

Nameni obiskovanja portala:

  • iskanje prijateljstva, ki se lahko razvije v resno zvezo 50,4 %;
  • iskanje partnerja ali partnerice 21,7 %;
  • iskanje prijatelja ali prijateljice 9,3 %;
  • iz radovednosti 18,6 %.
Preko portala se uporabniki dogovarjajo za srečanja v živo. Večkrat se je za srečanje v živo dogovorilo 62,3 % sodelujočih, 13,1 % enkrat in 8,5 %, ki se je že dogovorilo, vendar do srečanja ni prišlo. 55 % sodelujočih je preko portala našlo več prijateljev in prijateljic, 13,1 % več partnerjev za spolne odnose in 11,9 % enega partnerja za spolne odnose.

Uporabniki zelo zaupajo sogovornikom, vendar pa zaupanje nima velike vloge pri vzpostavljanju (računalniškega) intimnega odnosa. Zaupanje tudi ne vpliva na verjetnost srečanja med dvema osebama. Uporabniki se izogibajo lažnivcem in tistim, ki premalo povedo o sebi.

Anketa je bila izvedena maja 2006, v njej pa je sodelovalo 130 anketirancev, 66 moških in 64 žensk, starih od 16 do 61 let. Povprečna starost anketiranca je bila 34,5 let.

Vir: Petek Miha. Nesramežljivi ona-on-ovci cenijo iskrenost. Ona-on, junij 2006.

Vir Ona-On
Datum 07.08.2006
Print