Naslov Eurostat: Turizem v EU

Eurostat je objavil rezultate raziskave o razvitosti turizma oziroma nastanitvenega sektorja v EU, ki ga je primerjal s stanjem širše ekonomije na enakem območju.

89 % podjetij iz nastanitvenega sektorja v EU25 ima svojo spletno stran, za razliko od širšega ekonomskega sektorja, kjer ima spletno stran 61 % podjetij. V Sloveniji ima v nastanitvenem sektorju spletno stran 90 % podjetij, na področju širše ekonomije pa 59 %. 63 % podjetij iz nastanitvenega sektorja v EU25 na svoji spletni strani ponuja vpogled v kataloge in cene, medtem ko ta delež za širšo ekonomijo znaša 28 %. 39 % podjetij iz nastanitvenega sektorja v EU25 je že prejelo naročilo ali rezervacijo preko spleta, medtem ko delež za celotno ekonomijo znaša 18 %.

47 % uporabnikov interneta v EU25 si je preko interneta že uredilo potovanje in druge potovalne storitve. 34 % podjetij iz širšega ekonomskega sektorja ima vzpostavljene IT sisteme za naročila in nakupe, ki so povezani z drugimi internimi IT sistemi. Delež tovrstnih podjetij iz nastanitvenega sektorja znaša 28 %. V Sloveniji znaša delež takih podjetij na področju širše ekonomije 20 %, na področju nastanitvenega sektorja pa 12 %. Intranet uporablja 34 % podjetij iz širše ekonomije, medtem ko ga na področju nastanitvenega sektorja uporablja le 25 % podjetij. Pri dostopu do interneta so v primerjavi s podjetji iz širše ekonomije (90 %) v prednosti podjetja iz nastanitvenega sektorja (96 %).

Na mnogih področjih je turizem boljši od splošnega ekonomskega sektorja. Žal je v primeru Slovenije težko izvesti ustrezno primerjavo, saj manjkajo podatki ravno za turizem oziroma nastanitveni sektor.

Poročilo >> (pdf, 220 KB, en)

Vir: Eurostat, 1.8.2006

Datum 11.09.2006
Print