Naslov Za kmetijsko dejavnost uporablja računalnik 31 % koroških kmetij

V podjetju A.L.P. Peca so s partnerji pripravili projekt E-znanja na kmetije, z njim pa so dvignili nivo znanja gospodarjev in gospodaric s koroških kmečkih gospodarstev, piše Večer.

Skupino 20 gospodarjev in gospodaric so v okviru 40-urnega izobraževanja usposobili za uporabo sodobnih tehnologij pri vodenju in načrtovanju gospodarjenja na kmetijah. Ob izobraževanju gospodarjev in gospodaric je potekalo tudi izobraževanje terenskih kmetijskih svetovalcev, ki kmetom pomagajo pri sodobnejšem vodenju njihovih kmetij. Na 227 koroških kmetijah so izvedli anketo, rezultati pa so pokazali, da z računalnikom razpolaga 81 % kmetij, za opravila, povezana s kmetijsko dejavnostjo, pa ga uporablja le 31 % kmetij. Z vključevanjem v program so želeli dvigniti nivo kmetov, ki pri svojem poslovanju uporabljajo računalnik. Projekt je vreden okrog 73.000 €. Poleg izobraževalnega tečaja so izdelali tudi dva računalniška programa, ki sta namenjena podpori pri opravljanju kmetijske dejavnosti.

Zanimanje za računalniške programe in izobraževalne tečaje naj bi bilo precejšnje, saj naj bi se program usposabljanja še enkrat izvedel v letu 2006, vendar izobraževanje tokrat ne bo več brezplačno, saj se je prvi program že zaključil.

Vir: Detela, Jasmina. Kmetije dobro opremljene z računalniki. Večer, 4.11.2006

Vir Večer
Datum 16.11.2006
Print