Naslov SURS: moški najraje e-nakupujejo računalniško opremo, ženske pa knjige

Spletno nakupovanje v Sloveniji je v porastu kaže raziskava Statističnega urada RS, IKT 2006. Prednosti nakupa prek spleta – enostavnejša primerjava cen, izogibanje gneči in čakanju v vrsti, prihranek časa in denarja je v prvem četrtletju letošnjega leta prepričalo 15 odstotkov posameznikov v nakup prek interneta, kar je za tri odstotne točke več kot lani v enakem obdobju.

V zadnjih 12 mesecih so se e-nakupovalci najpogosteje odločali za knjige in časopise ter računalniško programsko opremo (oboje 32 %), pogosti so bili še pohištvo, igrače ter obleka in športna oprema (oboje 25 %). Presenetljivo je, da se prek spleta proda več oblek in pohištva kot na primer potovanj in počitnic ter vstopnic za prireditve, še posebej, če upoštevamo podatek, da je največja ovira, ki so jo vprašani navedli kot razlog, da ne nakupujejo prek spleta (38 %), ravno to, da izdelka ne morejo videti in se ga dotakniti in zato dajejo prednost nakupovanju osebno.

E-nakupovalci so bolj moški kot ženske

Kot je bilo pričakovati, prek spleta pogosteje nakupujejo moški (19 %) kot ženske (12 %). Sodobne raziskave na področju potrošniškega vedenja ugotavljajo, da ženske v večji meri uživajo v nakupovanju - predstavlja jim neke vrste obred in priložnost za druženje, medtem ko so moški pri nakupovanju ciljno orientirani na čim boljšo kakovost za čim nižjo ceno. Zato je logično, da jim je nakupovanje prek spleta, kjer lahko raziščeš ponudbo in primerjaš cene ne da bi zapustil udobje stola pred računalnikom, pisano na kožo.

Skoraj tretjina uporabnikov interneta prek spleta ne bi nakupovala, ker za to ne vidi potrebe, pomisleki glede varnosti, zasebnosti in možnosti zlorab pa so šele tretji po vrsti. Tega se boji le petina vprašanih, kar je tudi za šest odstotnih točk manj kot lani. Torej lahko pričakujemo, da se bo spletna prodaja le še povečevala.

Vir: Statistični urad RS, jesen 2006

Vir SURS
Datum 29.12.2006
Print