Naslov Čas, ki ga Evropejci namenijo internetu

Raziskovalna agencija Millward Brown je za EIAA, Evropsko interaktivno oglaševalsko združenje (European Interactive Advertising Association), naredila raziskavo uporabe interneta v EU. V anketi, ki so jo izvajali septembra in oktobra letos, je sodelovalo 7.000 ljudi iz Skandinavije, Nemčije, Velike Britanije, Španije, Francije, Italije, Belgije in Nizozemske.

Raziskava je pokazala, da vprašani 20 % časa, ki ga namenjajo medijem, namenijo internetu. Revijam namenjajo 8 %, časopisom 11 %, radiu 30 % in televiziji 33 % časa. Med tistimi, ki redno uporabljajo internet jih 35 % trdi, da zaradi tega gledajo manj televizije.

Vsakodnevno uporablja internet 42 % aktivnih uporabnikov in 10 % jih tedensko preživi več kot 25 ur med brskanjem po internetu.

Več kot polovica vprašanih je prepričanih, da internet pozitivno učinkuje na delovanje možganov. Da je to medij, ki nam pomaga slediti razvoju meni 61 %. Polovica uporabnikov interneta je navedla, da je internet najljubši vir informacij, pri čemer ga večina (70 %) ocenjuje kot najboljši vir informacij o čemerkoli, ki so dostopne kadarkoli, ter kot časovno najbolj racionalni medij (80 %). Eden izmed treh uporabnikov je navedel, da bi bil v življenju brez interneta izgubljen.

Manj kot polovica uporabnikov interneta meni, da je na njem preveč oglaševanja. Za televizijski program to meni kar 83 %. Tretjina je navedla, da jim je internetno oglaševanje pomembno in 53 % jih meni, da se na internetu oglašujejo napredne blagovne znamke.

Vedno večje število potrošnikov uporablja internet namesto tradicionalnih metod pri opravljanju vsakodnevnih opravil, kot so rezervacija vstopnic (45 %), branje časopisa (37 %), klepetanje s prijatelji (35 %) in nakupovanje (31 %). Poleg tega vsak 4. posluša glasbo preko interneta. Glavni razlogi za prehod so priročnost, hitrost in enostavna uporaba.

Uporabniki uporabljajo internet za pošiljanje elektronske pošte (88 %), obiskovanje novih spletnih strani (61 %), finančne storitve (skoraj polovica). Med najbolj popularnimi spletnimi stranmi so tiste namenjene potovanjem (47 %) in glasbi (39 %). Med iskanimi stvarmi, ki imajo visoko verjetnost nakupa, velja omeniti potovalne karte (64 %) in potovanja (45 %). Sicer imajo visoko verjetnost nakupa gledališke in kino vstopnice (71 %), oblačila (69 %), glasba (66 %) in knjige (65 %).

Internet tudi pospešuje neinternetno prodajo. 40 % vprašanih je priznalo, da so si izbrali potovalne karte ali potovanje na spletu, kupili pa so jih na klasični način. Tretjina vprašanih je priznala, da so si izbrali knjige in kino ter gledališke vstopnice na spletu, kupili pa so jih drugje.

Očitno je, da ima internet vedno večji vpliv na vsakodnevno življenje. Ljudje prebijejo vedno več časa na spletu. Njegov vpliv se odraža pri nakupovanju, prostočasnih aktivnostih, družbenem življenju. Zaradi tega ima internet vedno večji pomen tudi pri oglaševanju

Vir: EIAA.

Vir EIAA
Datum 27.11.2004
Print