Naslov Storitve e-uprave prihranijo čas in denar

Raziskava o e-upravi, ki jo je financirala Evropska komisija (European Commission) je pokazala, da prebivalci Evropske unije prihranijo letno 7 milijonov ur na račun elektronske oddaje dohodnine. Podjetja prihranijo okoli 10 € na posamezno vračilo davka z uporabo storitev e-uprave. Raziskava o učinkih e-uprave je bila izvedena na 42.228 uporabnikih (19.896 državljanov in 28.332 podjetij) v različnih državah EU.

90 % vprašanih je bilo zadovoljnih nad kvaliteto storitev e-uprave in 60 % jih je bilo zelo zadovoljnih. Največ vprašanih je zatrdilo, da jim te storitve prihranijo čas in omogočajo večjo fleksibilnost. V povprečju uporabniki prihranijo eno uro na vsako transakcijo, ki jo opravijo preko e-uprave. 77 % vprašanih, ki so že uporabljali storitve e-uprave, je dejalo, da bi uporabo priporočilo tudi drugim. Uporabniki si želijo, da bi bili sistemi lažji za uporabo in nudili boljšo spletno (on-line) pomoč. Podjetja želijo, da bi bile storitve, ki jim lahko prihranijo denar, bolje označene.

Raziskava je pokazala, da razvoj in uporaba storitev e-uprave prihrani znatne količine denarja, poleg tega pa prihrani tudi veliko časa. Zato komisija sedaj pripravlja razvoj nove evropske informacijsko družbene politike. Pred poletjem 2005 namerava predlagati novo iniciativo eEurope 2010.

Dostop do raziskave.

Datum 19.01.2005
Print