Naslov Američani zaupajo iskalnikom

Pew Internet iz ZDA je objavil rezultate raziskave, ki so jo opravili med uporabniki interneta v ZDA, s katero so skušali ugotoviti navade pri uporabi iskalnikov. Raziskava je pokazala, da imajo uporabniki interneta zelo pozitivno mnenje o iskalnikih in svojih izkušnjah z iskanjem. Kljub temu pa se ne zavedajo, kako iskalniki delujejo in kako prikažejo rezultate.

 

Uporabniki interneta v ZDA se glede uporabe iskalnikov vedejo zelo konzervativno. Izberejo si najljubši iskalnik in ne primerjajo rezultatov z drugimi iskalniki. 44 % uporabnikov redno uporablja le en iskalnik, 48 % pa jih uporablja le dva ali tri. Skoraj polovica uporabnikov uporablja iskalnike le nekajkrat tedensko in dve tretjini vprašanih meni, da bi lahko brez težav prenehali z njihovo uporabo.

 

Uporabniki zaupajo svojemu priljubljenemu iskalniku, a le majhen delež se jih zaveda finančnih ozadij, ki vplivajo na delovanje iskalnikov in na prikaz rezultatov.

 

Le 38 % se jih zaveda razlike med plačanimi oz. sponzoriranimi rezultati in neplačanimi rezultati. Le 16,7 % vprašanih vedno ve, kateri rezultati so plačani in kateri ne. Ironično je, da je skoraj polovica vprašanih navedla, da bi prenehala uporabljati iskalnik, če bi mislili, da iskalniki ne prikažejo dovolj jasno plačanih rezultatov.

 

Vir: Pew Internet, 23.1.2005.

 

Rezultati raziskave.

Datum 11.02.2005
Print