Naslov Internetna pismenost med mladimi v VB

Projekt UK Children Go Online, je objavil poročilo o otroški internetni pismenosti. Raziskava je pokazala, da so otroci in mladostniki izpostavljeni številnim nevarnostim na internetu.

Raziskava je zajela 1.511 mladih med 9. in 19. letom v Veliki Britaniji skupaj z njihovimi starši. Otroci in mladostniki so bolj izurjeni v uporabi interneta in bolj izkoriščajo vsebine, ki jim jih nudi, kot začetniki uporabe interneta. Zaradi tega so bolj izpostavljeni različnim oblikam nevarnosti: izsiljevanje, ogrožanje zasebnosti, spletna pornografija. Povečevanje spletnih možnosti povečuje tveganje. Tisti, ki se uspejo izogniti tveganjem, uporabljajo le ozek spekter interneta.

Omejevanje interneta ni ustrezna rešitev za zmanjševanje tveganja. Mlade mora tako šola, kot tudi starši osveščati o morebitnih nevarnostih.

Raziskava je pokazala veliko razliko med začetniki uporabe interneta in med tistimi, ki so že izkušeni. Začetnikom manjka veščin s katerimi lahko presojajo rizičnost posameznih vsebin. Izkušeni uporabniki so bolj izkušeni pri iskanju vsebin in lažje najdejo bolj zaupanja vredne spleten strani. Le ena tretjina uporabnikov v intervalu od 9 do 19 let se je naučila pravilno odločiti ali je najdena informacija vredna zaupanja.

Povezave:

Vir: http://personal.lse.ac.uk/bober/reports.

Datum 12.02.2005
Print