Naslov Kakšen bo svet leta 2020?

Pew Internet je objavil rezultate raziskave med strokovnjaki o spletni prihodnosti oziroma mnenjih o tem, kaj se bo z internetom dogajalo do leta 2020.

Internet naj bi tvorila milijarda naprav, povezanih v omrežje z nizkimi stroški. 42 % anketiranih je črnogledih, ali bomo ljudje sposobni upravljati in nadzorovati tehnologijo v prihodnosti, kar je predstavljalo veliko presenečenje za raziskovalce. Navidezna resničnost bo povečala delavčevo produktivnost, hkrati pa bo proizvedla nove probleme z zasvojenostjo. Pojavila se bo kultura ljudi, znotraj katere bodo ljudje zavračali tehnologijo in omrežja. Nekateri bodo samo kljubovali informacijskim obremenitvam, drugi pa bodo proti tehnološkim spremembam protestirali tudi z nasilnimi dejanji. Ljudje bodo o sebi izdajali vedno več informacij, kar bo vodilo k izgubi določenega dela zasebnosti, a prinašalo bo tudi koristi. Angleški jezik bo postal jezik globalnih komunikacij, ostali jeziki pa se bodo ohranili, ali celo pridobili na pomembnosti.

Mnenja o tem, ali bo svet zaradi informacijske tehnologije in transparentnosti organizacij ter posameznikov boljši, pa ostajajo deljena. Kaj se bo v resnici dogajalo, bomo videli v letu 2020.

Poročilo >> (pdf, 522 KB, en)

Vir: Pew Internet, 24.9.2006

Datum 29.09.2006
Print