Naslov Prenašanje glasbe preko spleta nima tako velikega vpliva

Prenosi glasbenih datotek preko P2P omrežij niso glavni razlog za upad prodaje glasbe, ugotavlja Journal of Political Economy. Gre za prvo raziskavo, ki proučuje povezavo med rastjo prenosa datotek in upadom prodaje glasbenih nosilcev zvoka.

 

V letu 2002 je bilo prenesenih več milijard datotek, prodaja pa se je zmanjšala za samo 0,7 %. V raziskavi so primerjali skladbe, ki so jih ameriški uporabniki prenašali preko spleta, s skladbami iz enajstih različnih zvrsti, ki so se pojavljale na lestvicah in jih je zabeležil Nielsen Soundscan. Veliko skladb, ki so jih prenašali uporabniki, je bilo na albumih, ki so se dobro prodajali, veliko pa je bilo tudi takih, ki so bile na albumih, ki so bili prodani manj kot 100-krat. Sicer so trenutne najpopularnejše pesmi predstavljale 48 % prenosov.

Trditve glasbene industrije, da prenašanje datotek preko spleta dela veliko škodo glasbenemu trgu, so pretirane, pravijo raziskovalci. Raziskava je bila izvedena v ZDA, med ameriškimi uporabniki, opravljena pa je bila na podatkih, ki so bili zbrani med septembrom in decembrom 2002.

Vir: Journal of Political Economy, 14.2.2007

Datum 15.03.2007
Print