Naslov Razlogi za neuporabo širokopasovnega dostopa v ZDA

OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) vsakih šest mesecev objavi seznam stopnje uporabe širokopasovnega dostopa do interneta na prebivalca, ZDA pa se z vsakim seznamom znajdejo nižje, piše PewInternet.

Glede na nedavno raziskavo, ki jo je opravil Pew Internet, ima 47 % odraslih Američanov doma širokopasovni dostop, še pred tremi leti ga je imelo 24 %.

Slika: Delež američanov s širokopasovnim dostopom do interneta doma (vir: PewInternet)

Obstajata dva večja segmenta ljudi, ki nimata širokopasovnega dostopa do interneta: tisti, ki ne uporabljajo interneta, in tisti, ki uporabljajo klicni dostop. Interneta ne uporablja 29 % Američanov, klicni dostop pa uporablja 15 %. Med razlogi za neuporabo interneta sta seveda starost in denar oziroma pomanjkanje denarja, za neuporabnike pa velja, da nad novimi tehnologijami niso preveč navdušeni. Tiste, ki imajo klicni dostop, bo najverjetneje lažje prepričati, naj začnejo uporabljati širokopasovni dostop, kot neuporabnike interneta. Pri prehodu na širokopasovni dostop sta večjo vlogo kot sama cena storitve igrala hitrost dostopa ter sama možnost oziroma ustrezna infrastruktura.

Za višjo stopnjo uporabe širokopasovnega dostopa bi se oblasti lahko bolj osredotočile na stran povpraševanja in prilagodile ponudbo populacijam, ki jih je težko doseči, saj očitno neuporabniki interneta ne vidijo prednosti, ki jih ponuja širokopasovni dostop.

Vir: Pew Internet, 1.8.2007

Datum 10.08.2007
Print