Naslov Družabne mreže imajo težave pri oglaševanju

IDC ugotavlja, da nekatere, dandanes sicer zelo priljubljene družabne mreže, svoje popularnosti nikoli ne bodo iztržile za oglaševanje blagovnih znamk. 

Veja interneta, ki se v zadnjem času najhitreje razvija, so družabne mreže. Spletni portali kot so YouTube, MySpace, Facebook so postali čedalje bolj pomemben del življenja milijonov ljudi po celem svetu. Kljub svoji priljubljenosti pa omenjena spletna mesta tega v večji meri še niso izkoristila za oglaševanje.

Družabne mreže se tako šele učijo, kako izkoristiti svoj velik potencial. Po oceni IDC je bil zaslužek omenjenih mrež v letu 2006 skromnih 400 milijonov dolarjev. Letos naj bi se ti zaslužki dvignili na milijardo dolarjev.

Za povečanje zaslužkov v prihodnosti bo po IDC potrebno uvesti različne poslovne modele, ki bodo posegali na področje oglaševanja, trženja naročnin ter elektronske prodaje.

Kljub obetavnim napovedim obstaja nekaj omejitev. Za zdaj na družabnih mrežah oglašujejo povečini manjša podjetja, torej tista, ki še nimajo prepoznavne blagovne znamke, kot je Pepsi. Razlog za to je preprost. Družabne mreže namreč, vsaj zaenkrat, nimajo učinkovite cenzure. Tako se lahko na njih občasno znajde tudi kak posnetek brez dovoljenja za predvajanje, ali pa posnetek z neprimerno vsebino. Težavo bi lahko rešili s cenzuro, vendar pa bi to pomenilo nov problem: izgubili bi na priljubljenosti, kar bi oglaševalce odvrnilo.

Vir: IDC, 10.0.2007
Vir IDC
Datum 10.09.2007
Print