Naslov APEK: uporaba interneta in uporaba mobilnih storitev

Agencija Ninamedia je za APEK opravila raziskavo o uporabi mobilnih podatkovnih storitev. Poleg podatkov o mobilnih storitvah, je raziskava podala še druge podatke, tudi o rabi interneta.

57,1 % Slovencev je odgovorilo, da doma uporabljajo internet. Največ internetnih uporabnikov je med najmlajšimi anketiranci (90,3 %), najbolj izobraženimi (70,1 %), dijaki in študenti (95,0 %), tistimi, ki imajo nadpovprečne prihodke (81,7 %) in Primorci (62,0 %).

Tisti, ki doma uporabljajo internet, ga v največji meri uporabljajo za iskanje informacij (46 %), za komunikacijo (18 %), izobraževanje (15,3 %), razvedrilo (12,8 %) in storitve (8,0 %). Podatki so prikazani v spodnjem grafu.

Slika 1: Uporaba interneta za določene aktivnosti, Slovenija, oktober 2007 (vir: Ninamedia)

Informacije išče največ starejših, bolj izobraženih, zaposlenih, podpovprečno plačanih in prebivalcev celjskega dela Štajerske. Internet za komunikacijo največ uporabljajo najmlajši, osnovnošolsko izobraženi dijaki in študenti, nadpovprečno plačani in prebivalci največjih mest. Za izobraževanje internet uporabljajo predvsem najmlajši, srednješolsko izobraženi, dijaki in študenti ter prebivalci največjih mest.

Naslednji del raziskave je o mobilnih storitvah. 90 % anketirancev uporablja mobilni telefon. Največ uporabnikov mobilnih telefonov je med najmlajšimi (98,1 %), najbolj izobraženimi (97,7 %), dijaki in študenti (99,0 %) ter zaposlenimi (97,1 %), tistimi z nadpovprečnimi prihodki (96,7 %) in prebivalci največjih mest (97,2 %). Med tistimi, ki uporabljajo mobilni telefon jih 11,1 % le tega uporablja tudi za pregledovanje mobilnih vsebin.

Med tistimi, ki uporabljajo mobilni telefon za pregledovanje vsebin, jih 34,5 % uporablja UMTS, 58,6 % pa GPRS. 11,4 % anketirancev uporablja mobilne telefone za brskanje po internetu namesto fiksnega širokopasovnega internetnega dostopa do interneta doma. Anketiranci bi mobilni telefon za pregledovanje uporabljali še bolj pogosto, če bi bile te storitve cenovno ugodnejše (tako meni 64,3 % vprašanih). Podoben delež (65,7 %) anketirancev bi tovrstne storitve uporabljalo pogosteje, če bi bile hitrosti prenosa večje. Enak delež anketirancev bi storitve uporabljalo pogosteje v primeru boljših paketov njihovih operaterjev.

Zanimiv je podatek, koliko znašajo septembrski stroški za uporabo mobilnih storitev. Prikazani so na spodnjem grafu.

Slika 2: Mesečni strošek za uporabo mobilnih storitev, september 2007 (vir: Ninamedia)

28,6 % uporabnikov mobilnih storitev v ta namen zapravi do 5 evrov mesečno. Povprečen znesek je 13,46 evrov, najvišji pa 150 evrov.

Raziskava je potekala med 19 in 24 oktobrom 2007. Izvedli so jo s pomočjo računalniško podprtega telefonskega anketiranja. Sodelovalo je 700 oseb.

Vir: APEK, november 2007.

Vir APEK
Datum 19.12.2007
Print