Naslov Intenzivna rast IKT trga v Litvi, Latviji in Estoniji

IDC ugotavlja, da trg računalnikov in računalniške opreme v baltskih državah močno raste. Razloga za to sta dva: ugodna rast lokalnega gospodarstva in velika vlaganja javnega sektorja v računalniško tehnologijo.

Letos se bo omenjeni trg po obsegu povečal za 14,3 %. Rast je sicer 2 % manjša kot leta 2006, kljub temu pa zelo visoka. Leta 2006 je bil trg baltskih držav skupaj vreden 421 milijonov dolarjev. IDC napoveduje nadaljnjo rast računalniškega trga. V nadaljnjih 5 letih bo rast v povprečju okoli 11 % na leto.

Prodaja namiznih računalnikov je v letu 2006 predstavljala najpomembnejši del zaslužka, največjo rast pa so zabeležili na področju prenosnih računalnikov.

Največji ponudniki računalniške opreme v baltskih državah so HP, Fujitsu Siemens in Sonex (lokalni ponudnik), ki skupaj oskrbijo več kot 29 % trga. Domači trgovci so na tem področju sicer izjemno močni, prodajo namreč skoraj 59 % vse računalniške opreme.

Največji trg je litvanski, na katerem se sklene 42,4 % poslov. Sledita mu latvijski (30,9 %) in estonski (26,7 5 %). Estonski trg je kljub temu, da gre za najmanjšo državo najbolj razvit. Gre namreč za vodilno državo na področju uporabe IT tehnologije na Baltskem področju in tudi širše.

Vir: IDC, 29.11.2007.

Vir IDC
Datum 13.12.2007
Print