Naslov Zanimanje za okolju prijazne izdelke na IT področju narašča

IDC ugotavlja, da se kupci tehnoloških izdelkov o izbiri dobaviteljev vse več odločajo tudi na podlagi njihove okoljske ozaveščenosti, oziroma uporabi okolju prijaznih tehnologij. 

Rezultati kažejo, da podjetja, ki prodajajo IT izdelke in storitve, od svojih dobaviteljev želijo okolju prijazne produkte, vendar pa so med posameznimi državami precejšnje razlike, ki so odvisne od razvitosti države oziroma zrelosti trga. Pomemben vidik je tudi splošno delovanje podjetij na področju varovanja okolja ter sam postopek pri izdelavi produktov, ki jih ponujajo. Pri petini prodajalcev je eden izmed bistvenih elementov pri nakupu izdelkov okoljska zavednost podjetja. 81 % jih misli, da bo v prihodnosti to postal še mnogo bolj pomemben dejavnik.

Na Japonskem je podatek o okoljsko zavednem delovanju proizvajalcev bistven pri odločanju za nakup izdelkov v več kot polovici primerov, podobno je v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Drugače je v manj razvitih državah. Tam je v ospredju nižanje cene izdelka, kar pa velikokrat pomeni, da izdelek ni izdelan s pomočjo okolju prijaznih postopkov.

Raziskava je bila usmerjena na področje Pacifika in In Azije, potekala je januarja 2008, v njej pa je sodelovalo 582 anketirancev. 

Vir: IDC, 21.1.2008.

Vir IDC
Datum 04.02.2008
Print