Naslov Z brezplačniki do večje vrednosti oglaševanja

Bruto vrednost oglaševanja se je v letošnjem prvem četrtletju povečala za skoraj 20 % glede na enako obdobje lani leto, najbolj na internetu in televiziji, posebno pozornost velja nameniti brezplačnikom, ugotavlja Mediana.

Sedaj, ko smo v času upočasnjevanja gospodarske rasti, je oglaševanje še posebej pomembno, saj je treba prodajo pospeševati, ko je ta najmanjša. Podjetja, ki se tega dejstva ne zavedajo in v tem času omejujejo svoje izdatke za ta segment, namesto da bi jih povečevala, izgubijo na prodaji na dolgi rok, vendar je takšnih neozaveščenih podjetij vse manj, kar dokazuje vrednost bruto vrednosti oglaševanja v prvih treh mesecih iz 86,1 na 105,4 milijone evrov. Povečana rast oglaševanja je bila največja na internetu in televiziji, najmanjša pa v kinu, revijah in dnevnikih. Posebno pozornost velja nameniti brezplačnikom, ki predstavljajo novost, saj se je vrednost oglaševanja v teh medijih povečala za 90 % glede na prejšnje leto.

Razlog za tolikšno povečanje vrednosti oglaševanja v brezplačnikih je v večjem številu tovrstnih časopisov, čeprav se je obseg povečal tudi že prej obstoječim, City magazinu in Delovi Maturantki za 56 %, Dobro jutru za 20 %, Premieri za 15 %, pojasnjuje Irena Setinšek iz Mediane. Med brezplačniki sta vodilna dnevnik  Žurnal24 in tednik Žurnal, ki skupaj ustvarjata kar 50 % oglaševalskega kolača.

Vir: Matejčič, Katarina. Pesimizma v oglaševanju ni. Finance, 29.4.2008

Datum 15.05.2008
Print