Naslov Najstniki, pisanje in tehnologija

PewInternet je opravil raziskavo o tem, koliko najstniki pišejo, o čem pišejo in katero tehnologijo pri tem uporabljajo. Rezultati raziskave kažejo, da je življenje današnjih najstnikov v veliki meri zaznamuje tudi pisanje. Vsi najstniki pišejo v okviru šole in njenih dejavnosti, 93, % pa jih piše za svoje veselje. Pri tem uporabljajo različne oblike pisanja oziroma tehnologije za pisanje. Nekateri najraje uporabljajo elektronsko pošto, drugi pišejo v družabnih mrežah, tretji največ uporabljajo programe za takojšnje sporočanje (IM). Precej razširjeno je tudi pisanje v obliki SMS sporočil.

Poglejmo si še nekaj statistike:

  • 85 % najstnikov (od 12 do 17 let) vsaj občasno uporablja eno izmed oblik elektronske komunikacije;
  • 60 % najstnikov izmenjavo sporočil prek elektronskih poti ne jemlje kot "pravo pisanje";
  • 50 % najstnikov občasno namesto knjižnega jezika uporablja neformalnega;
  • 38 % najstnikov je v besedilih namenjenih šoli že uporabilo okrajšave, ki so značilne za elektronske oblike sporočanja (na primer LOL - "laugh out loud");
  • 25 % najstnikov je v šolskih besedilih že uporabilo "smeškote."

Starši menijo, da njihovi otroci danes pišejo več, kot so pisali oni pri tej starosti. Strokovnjaki opozarjajo, da sodobni načini pisanja vplivajo na način pisanja. Stavki, ki jih tvorijo najstniki se po strukturi razlikujejo od tistih, ki so tvorjeni na klasičen način. Ti stavki so velikokrat manj slovnično pravilni ter krajši kot v klasičnih oblikah pisanja. 

Poročilo >> (pdf, 483 KB, en)

Vir: PewInternet, 24.4.2008

Datum 21.05.2008
Print