Naslov Spletno oglaševanje v Evropi narašča

V letu 2007 so evropske države v spletno oglaševanje vložile 11,2 milijarde evrov bruto. To je 40 % več kot v predlanskem letu, ko je bilo v ta namen vloženih 7,2 milijarde evrov. V ZDA je bilo v letu 2007 v spletno oglaševanje vloženih 14,5 milijarde evrov, kar je 26 % več kot leto poprej, sporoča IAB.

Vložek v to obliko oglaševanja se je najbolj okrepil v Grčiji (za 91 %), Španiji (55 %) ter Sloveniji. Najvišji delež glede na ostale oblike oglaševanja ima spletno oglaševanje na Nizozemskem, v Veliki Britaniji, na Danskem in v Nemčiji. V vseh štirih državah se za spletno oglaševanje nameni več kot 10 % vseh oglaševalskih sredstev.

V Sloveniji je bil vložek v spletno oglaševanje lani dobrih deset milijonov evrov, v primerjavi z letom 2006 pa se je povečal za 49 odstotkov. Kljub temu strokovnjaki opozarjajo, da rezultatov ne gre jemati s prevelikim optimizmom. V Sloveniji je bila namreč osnova za rast zelo majhna. Mediana ocenjuje, da je bilo pri nas v lanskem letu spletnemu oglaševanju namenjenih le 2,3 % vseh sredstev.

Vir: Petrov, Sabina. Več oglasov na spletu. Finance, 11.6.

Datum 20.06.2008
Print