Naslov Evropska potrošniška komisarka o pravicah potrošnikov v digitalni dobi

Evropska komisija je objavila govor Meglene Kuneve, evropske potrošniške komisarke. Na tem položaju je pričela delovati leta 2007.

V začetku leta 2008 je bil lansiran Consumer Market Scoreboard, ki bo pomagal pri razumevanju delovanja gospodarstva saj razčlenjuje proces, kako notranji trg dostavlja dobrine potrošnikom. Informacijska tehnologija ustvarja revolucijo v interakciji potrošnikov, potrošniki pa morajo nove možnosti izkoristiti, saj jim prav internet ponuja veliko moč. Že zdaj imamo v Evropi 150 milijonov e-nakupovalcev, vendar pa le 30 milijonov preko interneta nakupuje tudi izven svoje države. Nakupovanje preko interneta je seveda zelo uporabno, med potrošniki pa je jujno potrebno povečati raven zaupanja v tovrstno nakupovanje. Zmanjšati je potrebno stopnjo internetnih prevar in nelegalnih praks, odstraniti pa je potrebno tudi nekatere druge prepreke, npr. geografske, dobavne, cenovne, itd.

Zelo vroča tema trenutno na tem področju pa je zbiranje podatkov in vprašanje zasebnosti. O uporabnikih se na spletu zbirajo podatki, ki se nato uporabljajo za ciljano oglaševanje. Poleg samih oglasov o določenih produktih bodo uporabniki kmalu začeli dobivati tudi ponudbe za posojila za nakup določenih stvari, ki so lahko zelo zavajajoča in nevarna. Za področje zbiranja podatkov je izjemno pomembna ustrezna in celovita zakonodaja, ki pa je žal še ni.

Dva glavna ukrepa komisarke naj bi v prihodnosti bila: nova zakonodaja, ki bi podprla vse obstoječe zakone, ki veliko stvari ne opredeljujejo dovolj natančno; izdaja digitalnega uporabniškega vodiča, ki bo jasno opredeljeval pravice uporabnikov na internetu.

Govor >> (pdf, 43 KB, en)

Vir: Evropska komisija, 20.6.2008

Vir slike: http://ec.europa.eu/commission_barroso/k

Datum 31.07.2008
Print