Naslov Gartner: Najbolj vroče tehnologije v letu 2008

Najbolj vroče tehnologije v prihodnje bodo imele transformacijski vpliv na poslovanje, v uporabo pa naj bi prišle v naslednjih 10 letih, ugotavlja Gartner.

Med najbolj vroče tehnologije ta hip sodi tako imenovano zeleno računalništvo (green IT). Ponudniki in veliko uporabnikov storitev si prizadeva, da bi bili IT sistemi čim bolj ekološko nevtralni, kar je pomembno tako za okolje, kot tudi za zmanjšanje stroškov rabe.

V naslednjih 2 do 5 letih bo po napovedih zelo zaživelo tudi tako imenovano »računalništvo v oblakih« (cloud computing), ko bodo podjetja vse bolj najemala storitve in zmogljivosti računalniškega procesiranja na internetu za razliko od nakupa opreme za rabo v lastnem okolju. Hkrati pa bo zaživela tudi servisno orientirana arhitektura SOA, ki bo pomenila spremembo v vlogi in zmožnostih informacijske tehnologije.

Gartner nadalje napoveduje nadaljnjo eksplozijo javnih vitualnih svetov, kot so Facebook in MySpace, ki bodo pomenili pomemben medijski kanal.

Velik uspeh bodo  doživeli tudi videokonferenčni sistemi visoke kakovosti, tako imenovani sistemi Video telepresence (npr. HP, Cisco, Teliris), kjer sogovorniki zaradi velikih zaslonov v visoki ločljivosti, visoke kakovosti prenosa ter spretno oblikovanih konferenčnih sob ne bodo več ločili med resnično in navidezno prisotnostjo sogovornikov na sestankih.

Analitiki so mnenja, da bodo velik uspeh doživela tudi orodja za tako imenovane Microbloge, po vzoru storitve Twitter, (čeprav so druge storitve, kot sta Friendfeed in Plurk tudi na voljo), kjer uporabniki v kratkih zapisih opisujejo kje so trenutno oziroma na kaj mislijo. Slabost te tehnologije za njeno širšo uporabo je v visokih stroških njene uporabe.

Poročilo >>

Vir: Gartner, 11.8.2008.

Datum 18.08.2008
Print