Naslov Rast sektorja IKT v Sloveniji se bo zmanjševala

Glas gospodarstva, glasilo Gospodarske zbornice Slovenije, ugotavlja, da bo prihodnost sektorja IKT v Sloveniji črno-bela.

Sektor IKT v Sloveniji je v preteklih letih dosegal zmerno rast, v povprečju od 15 do 25 %. Strokovnjaki ocenjujejo, da sta k temu pripomogla zamenjava valute ter padec vrednosti ameriškega dolarja. IDC ocenjuje, da bo v prihodnjih letih rast manjša. Do leta 2011 naj bi se skupna rast IKT trga zmanjšala na 5,8 %. Večji del te rasti bodo ustvarile investicije v programsko opremo, ki bodo dosegle skoraj 10 % rast.

Slovenski IKT trg bo po ocenah analitikov v letošnjem letu (2008) dosegel 2,5 milijardi ameriških dolarjev prihodkov, od tega na IT panoge odpade 40 % prihodkov. Microsoft to navdaja z optimizmom, saj se podjetje osredotoča na področje programske opreme.

Direktor IDC Adriatics pa svari pred pretiranim optimizmom. Slovenska podjetja so namreč v svetovnem merilu zelo majhna, kar jim onemogoča kakršnekoli večje dosežke na regionalnih trgih. Majhnost jim onemogoča izkoriščanje ekonomije obsega, kar pa uspeva svetovnim velikanom. Edino možnost za dolgoročno uspešno delovanje slovenskih IKT podjetij, tako na našem kot tudi svetovnem trgu, vidi v združevanju in prevzemanju podjetij. 

Poročilo (pdf, 1,15 MB, slo) >>

Vir: Varga, Miran. Črno-bela prihodnost slovenskih ITK podjetij. Gospodarski vestnik, september 2008.

Datum 09.09.2008
Print