Naslov E-pripravljenost Slovenije

Časopis Economist je v svojem letnem poročilu o e-pripravljenosti držav letos opazil, da se stanje po svetu izboljšuje, a ostaja kompleksno. Slovenija, je tako kot lansko leto, na 29.mestu med Estonijo in Čilom od skupno sedemdesetih  držav.

Kriteriji ocenjevanja so informacijske infrastrukture, splošna izobraženost, pravna podlago ter uporaba orodij pri državljanih ter potrošnikih.

Digitalni razkorak se po mnenju raziskovalcev zmanjšuje povsod po svetu, hkrati pa je širokopasovni dostop do spleta vedno bolj ekonomsko dostopen.

Slovenija je bila najslabše ocenjena  na področju vladne zavezanosti in ideje razvoja e-demokracije ter e-uprave, najboljše pa na področju potrošniškega in poslovnega prilagajanja trendom (koliko sredstev na osebo  namenimo za potrošnikovo pridobivanje informacij in komunikacijske tehnologije).

 

V sklopu razdeljenosti držav na regije, sodi Slovenija v Centralno- vzhodno evropsko regijo, kjer se je po elementih povezanosti in razvitosti tehnološke infrastrukture  ter po elementu vladnih politik in vizij uvrstila na drugo mesto, takoj za Estonijo. Po elementu družbenega in kulturnega področja na prvo mesto, kar velja tudi za element potrošniškega in poslovnega prilagajanja.

Prvo mesto so zasedle ZDA (lani drugo), drugo mesto Hong Kong (lani četrto), 3. mesto pa Švedska, ki je bila lani na 2. mestu, Danska (lani 2.mesto) pa se je uvrstila na peto mesto.

Naše sosednje države so se uvrstile različno,  Avstrija na 10. mesto, na 25. mestu je Italija, medtem, ko je Madžarska zaostala za nami (33. mesto, lani 34.)

Poročilo>>    

Vir: The Economist, 16.6.2008.

Datum 16.09.2008
Print