Naslov 62 % ameriških zaposlenih pri svojem delu uporablja internet

53 % Američanov je zaposlenih, od tega pa jih 62 % pri svojem delu uporablja internet, ugotavlja Pew Internet. Poimenovali so jih "networked workers".

Za te delavce je značilno, da interneta ne uporabljajo le v službi, temveč tudi doma, in to v večji meri od ostalih. 93 % "spletnih delavcev" uporablja mobilne telefone, sicer jih uporablja 78 % celotne populacije. 85 % ima namizne računalnike, na drugi strani ima namizne računalnike 65 % vseh odraslih. Prenosne računalnike si lasti 61 % teh delavcev in 39 % ljudi, ki predstavljajo splošno populacijo. 45 % vseh zaposlenih Američanov poroča o določeni stopnji dela doma, o delu doma pa poroča 56 % "spletnih delavcev". Znotraj organizacij se internet največ uporablja na področju uprave in vlade saj 72 % vladnih oziroma upravnih delavcev internet v službi uporablja vsakodnevno. Poleg delavcev, ki redno uporabljajo internet na delovnem mestu, obstaja še širša oziroma večja skupina ljudi, ki na tak ali drugačen način uporablja različne tehnologije. 86 % zaposlenih Američanov uporablja internet ali e-pošto vsaj občasno, 89 % uporablja mobilni telefon, 81 % pa ima službeni e-poštni naslov. 80 % delavcev, ki uporablja prej omenjene tehnologije, pravi, da so jim tehnologije omogočile lažje opravljanje dela, 73 % pravi, da so tehnologije izboljšale pretok idej med sodelavci.

Obenem poročajo tudi o nekaterih negativnih učinkih, saj 46 % delavcev pravi, da morajo zaradi tehnologije delati več, 49 % jih je zaradi tehnologij pod večjim stresom, enak odstotek pa se zaradi tehnologij izven delovnega časa težje loči od dela. 53 % zaposlenih ima ustvarjene osebne in službene e-poštne račune. 54 % tistih, ki imajo samo zasebni e-poštni račun, ta račun preverja tudi med delovnim časom. 37 % zaposlenih z delovnimi e-poštnimi računi te račune preverja redno, leta 2002 je to počelo 22 % zaposlenih. 50 % zaposlenih s službenimi e-poštnimi računi e-pošto preverja med vikendom, 34 % pa službeno e-pošto občasno pregleduje tudi na dopustu. Med uporabniki dlančnikov so te številke še višje. 22 % uporabnikov dlančnikov mora preverjati e-pošto tudi takrat, ko niso v službi, oziroma se to od njih pričakuje. Med aktivnostmi, ki jih uporabniki počnejo na spletu med delovnim časom, je najbolj priljubljeno spletno nakupovanje, prek spleta tako nakupuje 22 % zaposlenih. Le 2 % zaposlenih med delovnim časom pišeta blog.

Raziskava se je med 27. marcem in 14. aprilom 2008 izvajala telefonsko, v njej pa je sodelovalo 2,134 odraslih Američanov.

Poročilo >> (pdf, 336 KB, en)

Vir: Jones, Sydney; Madden, Mary. Networked workers. Pew Internet, 24.9.2008

Datum 08.10.2008
Print