Naslov Evropa bo vodilna pri tehnologiji splet 3.0

Evropska unija je začela javno razpravo o vodilni vlogi Evrope na področju tehnologije splet 3.0 (web 3.0).

Po mnenju evropske komisarke Viviane Reding je o spletu 3.0 dejala naslednje: . „Splet 3.0 pomeni brezhibno poslovanje, zabavo in socialno mreženje kadar koli in kjer koli prek hitrih, zanesljivih in varnih omrežij. Pomeni konec ločevanja med mobilnim in fiksnim omrežjem. Kaže na desetkratno povečanje obsega digitalnega vesolja do leta 2015. Evropa ima znanje in izkušnje ter omrežne zmogljivosti za vodenje tega prehoda. Zagotoviti moramo, da se bo splet 3.0 ustvarjal in uporabljal v Evropi.“

Zaradi naraščanja pokritosti s širokopasovnimi povezavami in povečevanjem njihovega deleža tako v mestih kot tudi na podeželju, se splet 3.0 pravzaprav že uporablja. Trend se bo v prihodnjih letih še stopnjeval, ena izmed želja Evropske komisije pa je izničiti razlike med najbolj in najmanj razvitimi državami.

Med najnaprednejšimi državami, kar se tiče razvoja IKT, sta trenutno Švedska in Nizozemska. Razlogi se skrivajo predvsem v konkurenčnem okolju ter v dobrem znanju državljanov za uporabo naprednih tehnologij. Slabo poznavanje uporabe IKT je namreč eden izmed največjih zaviralcev razvoj tega področja, sledi mu pomanjkljivo vlaganje. 

Poročilo (pdf, 176 KB, slo) >>

Datum 14.10.2008
Print