Naslov Nezaželena oglasna sporočila se med škodljivo programsko opremo najhitreje večajo

Obseg nezaželenih oglasnih sporočil se je v tretji četrtini leta 2008 povečal bolj kot obseg katerekoli druge zlonamerne programske opreme, ugotavlja Panda Software.

Nezaželena oglasna sporočila oziroma adware predstavlja 31 % vseh nezaželenih kod v tretji četrtini leta 2008. Glavni razlog naj bi bil pojav lažnih protivirusnih programov, ki okužijo uporabnikov računalnik. Ob zagonu ti lažni programi le navidezno preverijo delovanje računalnika in pod pretvezo odkrijejo serijo okužb, ki jih v resnici sploh ni. Lažna različica od uporabnika zahteva, da preko spleta kupi protivirusni program za odstranitev zlonamerne programske opreme. Če se uporabniki strinjajo, plačajo za odstranitev neobstoječega virusa. Kiber kriminalci se v tem primeru finančno okoristijo. Še vedno pa je največja kategorija kategorija trojancev (60 %), črvi so predstavljali 4,5 % vse zlonamerne programske opreme, vohunski programi pa so predstavljali 2,9 %. Nezaželena oglasna sporočila predstavljajo kar 37,5 % vseh okužb, na drugem mestu po okužbah so trojanci (29 %), na tretjem pa črvi (12 %).

V zadnjih mesecih smo bili priča tudi novi vrsti spam tehnike: NDRs. NDR oziroma Non Delivery Report je sporočilo, ki uporabnika obvešča o nedostavljenem sporočilu. Glede na svoj izvor ne spadajo v e-slamo, temveč so legitimna e-sporočila, dostavljena zaradi konfiguracije e-poštnega strežnika. Število posredovanih nezaželenih sporočil je zaradi NDR-jev dvojno, saj uporabnik prejme NDR sporočila, ki so odgovor na nikoli poslano e-sporočilo. To pomeni, da nekdo pošilja e-sporočila z uporabo e-maila žrtve. E-poštne naslove kriminalci pridobijo s pomočjo zlonamerne programske opreme ali pa jih kar kupijo na spletnih forumih.

Poročilo si lahko prenesete tukaj.

Vir: Panda Software, 3.10.2008

Datum 04.11.2008
Print