Naslov Evropska komisija želi na IKT področju več žensk

Evropska komisarka Viviane Reding je pred kratkim prisostvovala forumu, ki je bil namenjen ženskam, ki so v Evropi dejavne na področju politike in industrije.

K udeležbi na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij poziva še več žensk oziroma tako imenovanih „cyberell“. Evropa si bo iz ekonomske krize lažje pomagala, če bo izkoristila potenciale zdravstvene kategorije in inovacijskih kapacitet. Omenjeni področji predstavljata 5 % evropskega bruto domačega proizvoda in 50 % rasti produktivnosti. Problem se pojavlja zaradi primanjkljaja ustrezno usposobljene delovne sile za delovanje na področju IKT: v Belgiji primanjkuje 10.000 IKT delavcev, na Poljskem 18.300, v Italiji 2.800, v Franciji 4.300, v Španiji 41.800, v Nemčiji pa kar 87.000. Ena od možnosti zmanjšanja problema je uporaba ženske delovne sile, saj v EU na področju IKT deluje samo šestina žensk, tako večji del še vedno predstavlja moška populacija.

Za to, da bi na IKT področju delovalo več žensk, mora moči združiti več institucij in organizacij, akademske institucije, podjetja, vladne in upravne organizacije, itd.

Poročilo >> (pdf, 96 KB, en)

Vir: Evropska komisija, 17.10.2008

Datum 28.10.2008
Print