Naslov Tehnologija je močno prisotna v vsakdanu ameriških gospodinjstev

Tehnologija ima močan vpliv na ZDA, sedaj pa je postala že skoraj osrednja figura vsakodnevnega družinskega življenja, ugotavlja Pew Internet.

84 % ameriških odraslih ima v gospodinjstvu mobilni telefon, 77 % ima v gospodinjstvu osebni računalnik, enak odstotek odraslih poroča, da v njihovem gospodinjstvu vsaj ena oseba uporablja internet, 52 % gospodinjstev pa ima širokopasovni dostop. Odstotki so še višji v gospodinjstvih, kjer živjo otroci. 95 % teh gospodinjstev ima mobilni telefon, 93 % računalnik, 66 % pa širokopasovni dostop. Kljub skrbem, da bo tehnologija poslabšala odnose, se je izkazalo, da s pomočjo mobilnih telefonov člani družine komunicirajo predvsem, kadar je nekdo v službi, šoli, ipd. Kljub temu nekateri poročajo o daljšem delavniku, deloma tudi zaradi interneta. 70 % parov, od katerih si oba lastita mobilni telefon, se sliši vsaj enkrat dnevno, podobno počne 54 % parov, v katerih si samo en partner lasti mobilni telefon. 42 % staršev svoje otroke pokliče z mobilnim telefonom, 35 % staršev pa svoje otroke kontaktira prek stacionarnega telefona. 25 % anketirancev pravi, da je njihova družina bolj povezana, kot družina, v kateri so odraščali. 33 % anketirancev pravi, da so se zaradi interneta njihovi odnosi s prijatelji izboljšali. Očitno pa internet vpliva tudi na količino opravljenega dela. 11 % anketirancev pravi, da v pisarni zaradi interneta več delajo, 19 % pa več dela do doma. 25 % anketirancev zaradi interneta manj gleda televizijo, odstotek pa je nekoliko višji pri madih odraslih, starih od 19 do 28 let (29 %).

Raziskava se je izvajala med 13. decembrom 2007 in 13. januarjem 2008 v ZDA, v njej pa je sodelovalo 2.252 oseb, starejših od 18 let.

Poročilo >> (pdf, 254 KB, en)

Vir: Pew Internet, 18.10.2008

Datum 07.11.2008
Print