Naslov Namesto dela raje virtualna kmetija?

Uporaba spletnih socialnih omrežij je v podjetjih vse bolj razširjena, predvsem pri starostni skupini do 30 let, ki je znana tudi pod imenom generacija Y, v poročilu ugotavlja Cisco.

Zaposleni do socialnih omrežij dostopajo tudi, če jim to prepoveduje politika podjetja. Cisco je v raziskavi ugotovil, da to tedensko počne polovica zaposlenih, dobra četrtina (27 %) pa jih je priznalo, da so za dostop do prepovedanih aplikacij že spreminjali nastavitve naprav v podjetju.

Uporaba socialnih omrežij za podjetja po eni strani predstavlja poslovno priložnost, po drugi strani pa lahko povzroča veliko sivih las vodilnim, ki menijo, da uporaba teh omrežij lahko pripomore k izgubi podatkov, vdorom in zmanjšani produktivnosti.

Virtualne kmetije in mafijski spopadi na delovnem mestu

Med zaposlenimi, ki uporabljajo Facebook, jih v okviru slednjega 7 % igra igro FarmVille, v povprečju 68 minut na dan. Sledita igri Mafia Wars (5 % uporabnikov; 52 minut dnevno) in Cafe World (4 % uporabnikov; 36 minut dnevno).

Zaradi teh podatkov se pojavlja vprašanje, če naj podjetja blokirajo dostop do tovrstnih spletnih iger, ali pa morda kar socialnih omrežij, ki jih ponujajo. Kraja podatkov prek elektronske pošte postaja vse manj uspešna, zato so se kiberkriminalci pričeli osredotočati na socialna omrežja.

Lahko bi predvidevali, da so nepridipravi že začeli razvijati načine, kako širiti zlonamerno kodo prek najbolj priljubljenih aplikacij in iger na tovrstnih omrežjih. Težki uporabniki teh vsebin na spletu pogosto iščejo nasvete in goljufije za doseganje boljših rezultatov, pri tem pa lahko postanejo žrtve zlonamerne kode ali neželene pošte.

Po drugi strani bi popolna prepoved lahko zmanjšala zmožnost sodelovanja med zaposlenimi, zato Cisco priporoča, da podjetja dosežejo ravnovesje med stopnjo varnosti in stopnjo dostopa do socialnih omrežij.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Cisco.com, 2010

Vir slike: Netsocializing.com, Phandroid.com

Vir Cisco
Datum 27.08.2010
Print