Naslov Najbolj pogoste spletne prevare zadnjih 10 let

Danes najbolj razširjene prevare so na spletu lahko prisotne že več let, njihov skupni cilj pa je uporabnike opehariti za zneske od 500 pa vse do več tisoč ameriških dolarjev, piše Panda Security.

Protivirusni programi, zdrava mera skepse in ozaveščenost

Programska oprema ne more ponuditi popolne zaščite pred spletnimi goljufijami, zato zdrava mera skepse in informiranost uporabnikom dodatno pomagata, da najbolj pogoste spletne prevare hitro prepoznajo. Slednje imajo navadno podoben potek; goljufi z vami najprej navežejo stik prek e-pošte ali socialnih omrežij in vas prosijo za odgovor.

V primeru, da storite ta korak, spletni kriminalci z različnimi prijemi najprej skušajo pridobiti vaše zaupanje, nato pa vas pod določeno pretvezo prosijo za nakazilo določenega zneska denarja.

Seznam najbolj pogostih spletnih prevar

  • Nigerijska prevara: Prevarant vas kontaktira pod pretvezo, da mora iz države preseliti večjo vsoto denarja in vam obljubi nagrado, če mu pri tem pomagate. Če se na dopis odzovete, vas prosi, da mu nakažete nekaj denarja, da bo lahko pokril bančno provizijo. Če mu denar nakažete, le-ta izgine, prevarant pa prekine vse stike z vami.
  • Loterija: Goljuf vas obvesti, da ste zadeli na loteriji in vas prosi za podatke, ki jih potrebuje za izplačilo izmišljenega dobitka. Podobno kot v prejšnjem primeru vas nato prosi za denar, ki naj bi ga potreboval za bančne stroške.
  • Dekle: Prelepo dekle je odkrilo vaš e-naslov in vas želi bolje spoznati. Komaj čaka, da vas obišče, vendar se stvari v zadnjem trenutku zataknejo pri financah, zato vas lepotica prosi, da ji nakažete denar za letalsko karto.
  • Delovno mesto: Tuje podjetje išče sodelavce na finančnem področju. Delo je preprosto, poteka od doma in obljublja visoke zaslužke. Če ponudbo sprejmete in goljufom posredujete vaše bančne podatke, jim boste z delom od doma v resnici pomagali posredovati ukraden denar med različnimi bančnimi računi. Ta prevara se od ostalih razlikuje v tem, da lahko tudi dejansko nekaj zaslužite, zato se lahko zgodi, da vas bo v primeru preiskave policija obravnavala kot sokrivca.
  • Socialno omrežje, e-pošta: Spletni kriminalci vdrejo v vaš uporabniški račun nekega socialnega omrežja ali e-poštnega ponudnika in spremenijo geslo, da nimate več dostopa. Vsem vašim stikom pošljejo sporočilo, da ste na dopustu in da so vas tik pred odhodom domov oropali. Letalsko karto še imate, vendar pa nujno potrebujete denar za nastanitev.
  • Odškodnina: Goljufi vam pošljejo obvestilo, da so vzpostavili sklad za izplačilo odškodnin vsem uporabnikom, ki so bili žrtev nigerijske prevare. Vaš e-poštni naslov se je znašel na seznamu tistih, ki naj bi bili oškodovani, zato vas prosijo za bančne podatke. Pred izplačilom izmišljene odškodnine, ki lahko znaša tudi milijon dolarjev, pa od vas zahtevajo denar za plačilo bančne provizije.
  • Pomota: V primeru, da ste oddali mali oglas za prodajo hiše, avta in podobnega, vas lahko kontaktirajo prevaranti, ki so nad vašo ponudbo izjemno navdušeni. Pošljejo vam ček z višjo vsoto od dogovorjene, ki nima kritja. Nato vas prosijo, da jim vrnete preplačano razliko.

Vir: Pandasecurity.com, 1.9.2010

Vir slike: Studentloaninfo.org

Datum 21.10.2010
Print