Naslov Facebook za poslovno rabo?

Monitor je raziskal možnosti poslovne rabe Facebooka, ki je letos postal najbolj priljubljena družbena mreža na svetu. Koristnih možnosti je kar nekaj, njihova uporaba pa je enostavna ter (v večini primerov) brezplačna.

Prvi način je predstavitev podjetja oziroma dejavnosti. V Facebook lahko vpišete vaše podjetje in o njem napišete nekaj predstavitvenih stavkov. Dodate lahko povezavo na stran, do RSS novic ter dogodkov ali predavanj, ki jih organizirate. Povezavo do podjetja lahko nato posredujete svojim prijateljem, ti pa potem svojim prijateljem...

Drugi je širjenje kroga prijateljev. S pomočjo Facebooka lahko obudite stara prijateljstva, sklenete nova, prek prijateljev lahko pridete do oseb, ki vam lahko pomagajo pri poslu. Veze in poznanstva so zelo pomembna, še posebej v majhni državi.

Ustanovite lahko tudi skupino, ki je povezana z dejavnostjo vašega podjetja oziroma organizacije. V tej skupini se lahko zbirajo tisti, ki jih tematika zanima, vi pa lahko to izkoristite za promocijo vaše dejavnosti. Seveda boste morali najti način, kako ljudi privabiti v skupino.

Facebook lahko uporabite tudi za ciljano oglaševanje. Osebe, ki so registrirane namreč vpišejo mnogo podatkov o sebi. In te podatke je mogoče uporabiti za oglaševanje v točno določeni ciljni publiki. Storitev je plačljiva.

Družbena mreža je tudi odličen način za iskanje novih kadrov. Na njej lahko svoje bodoče zaposlene bolje spoznate, lahko se pozanimate o njihovih interesih, preteklih delovnih izkušnjah in podobnem.

Z nekaj programerske žilice lahko ustvarite svojo Facebook aplikacijo. Nanaša naj se na dejavnost vašega podjetja. Če bo zanimiva in privlačna, lahko prinese odlično brezplačno promocijo vašega podjetja. Trenutno je na Facebooku okoli 30.000 aplikacij. 

O rezultatih promocijskih akcij je težko govoriti. Nekateri so do omenjene družabne mreže skeptični. Menijo, da je njen prvotni namen zabava, zaradi česar naj bi imela omejeno uporabno vrednost.

Vir: Mavsar, Mitja. ABC poslovne rabe Facebooka. Monitor, oktober 2008.

Vir Monitor
Datum 10.10.2008