USB priključki so lahko vir za viruse

04/26/2007

Danes skoraj vsak računalnik omogoča priklop USB naprav. Prav zaradi razširjenosti in uporabnosti lahko USB priključek pomeni grožnjo, pišejo Finance.

Podjetja so lahko ogrožena tudi zaradi USB priključkov, medtem ko največ pozornosti posvečajo preprečevanju virusov in drugih hroščev z interneta. Zaposleni lahko na USB ključih na službene računalnike prenesejo viruse in podobne zlonamerne programe, pa za to sploh ne vedo. Virus se nato aktivira in razširi po celotnem notranjem omrežju. Prepoved uporabe USB ključev je nerealno zahtevati, stalen nadzor nad uporabo pa nemogoče izvajati, zato je namestitev zaščite nujna na vseh računalnikih, saj zanašanje na protivirusne programe in požarne zidove na strežnikih ni dovolj. Možno je tudi prenesti tajne podatke in jih neopazno odnesti iz podjetja, podjetja pa se pred tovrstnimi dejanji težko zaščitijo, zato morajo uporabnikom dostop do občutljivih podatkov preprečiti.

Paziti je treba na mobilne telefone, prenosne računalnike in na podatke, ki jih te naprave vsebujejo, prav tako pa tudi na prenosne USB naprave in podatke, ki jih te naprave shranjujejo.

Vir: Ruter, Aleš. Ne zavedamo se nevarnosti uporabe USB-priključkov. Finance, 18.4.2007

Članek je prebralo 106345 obiskovalcev

Komentarji