Pomislite, preden objavite na internetu

04/23/2007

Več kot polovica vsebin, ki jih najdemo na internetu, je podanih v zvočno-vizualni obliki. Spletne strani in portali, ki omogočajo enostavno in hitro objavo doma pripravljenih zvočnih in video materialov, so med uporabniki interneta močno popularni. Če smo včasih svoje najljubše fotografije skrbno hranili v albumu, jih danes preko svetovnega spleta postavljamo na vpogled širši javnosti. V čem je problem oziroma kdaj do njega lahko pride?

Uporabniki interneta se premalo zavedamo posledic objav na internetu. Oglede in shranjevanje na internetu objavljenih vsebin je nemogoče nadzorovati in jih ni enostavno povsem odstraniti iz interneta.

Na internetu objavljene vsebine tam ostanejo za vedno

Spomine na »divje žurke«, »vročo ljubezen«, rojstvo otroka in ostale pomembne življenjske dogodke poskušajmo tudi na internetu deliti le s svojimi znanci. Uporabnikom interneta svetujemo, da naj na ogled spletne javnosti ne objavljajo vsebin, ki bi lahko kogarkoli prizadele ali celo uničile njihovo integriteto. Preden objavite fotografije prijateljev ali znancev, pridobite njihovo dovoljenje.

Safe.si zato vsem uporabnikom interneta sporoča – premislite, preden objavite na internetu!

Safe.si je točka osveščanja o varni rabi interneta v Sloveniji, je svojo pozornost usmerila na problematiko mobilnega nadlegovanja ter objavljanja materialov na internetu. Na pazljivost pri objavi spornih fotografij in video posnetkov na internetu ter spodbujanje k ustavitvi mobilnega nadlegovanja vas bosta v prihajajočem mesecu opozarjala dva plakata z omenjeno vsebino. Akcija osveščanja je v prvi vrsti namenjena srednješolcem, zato se bodo plakati pojavili predvsem v šolskih prostorih, sicer pa sta sporočili namenjeni prav vsem uporabnikom informacijsko komunikacijskih tehnologij.

Članek je prebralo 99231 obiskovalcev

Komentarji