Napovedujejo Web 3.0

05/15/2007

Komaj smo dobro zakorakali v obdobje Web 2.0, že se napoveduje obdobje Web 3.0. Virtualno in realno življenje posameznikov bosta v prihodnosti postala vedno bolj združena, piše OMMA.

Za Web 3.0 naj bi bila značilna profesionalizacija Web-a 2.0, ljudje in skupnosti pa naj bi postale še bolj vključene v izdelavo vsebin. Virtualni svet bo postal pravzaprav paralela realnemu, v njem pa bomo imeli več virtualnih jazov. Ena od ključnih zadev bo tudi kako filtrirati vsebine, ki so zanimive za posameznike. E-trgovina se bo decentralizirala, ljudje pa bodo lahko kupovali preko blogov in spletnih strani s profili. Ključna beseda Web-a 2.0 je "iskanje", nova ključna beseda pa bo verjetno "odkritje". Splet bo o nas vedel zelo veliko, morda nas bo splet poznal celo bolj, kot poznamo sami sebe, saj se bodo različne podatkovne baze začele pogovarjati med seboj, kar pomeni, da se bodo začele informacije med seboj povezovati in tvoriti neko celoto.

Kljub vsem optimističnim napovedim pa je treba biti pozoren tudi na negativne strani. Pojavilo se bo ogromno vprašanj in dilem, ki se bodo navezovale na zasebnost. Pomisliti je treba tudi na to, koliko od vseh ljudi, ki sodelujejo v raznih spletnih skupnostih, resnično prispeva in ustvarja določene vsebine, koliko pa je samo pasivnih opazovalcev. Tudi oglaševanje se bo spremenilo, oglaševalcem se bodo odpirale vedno nove možnosti, kar zagovoto ne bo odgovarjalo vsem.

Vir: OMMA, april 2007

Članek je prebralo 40939 obiskovalcev

Komentarji