Naslov Kabelska omrežja v Sloveniji: organiziranost, razvitost, in nivo storitev
Avtor Debevc Matjaž; Perko Milan;
Leto 2001
Vir LTFE >>
Ustanova RTV Slovenija
Datum vnosa 15.11.2005
Povzetek

Kabelsko komunikacijski sistemi nastopajo v vse pomembnejši vlogi pri razvoju telekomunikacijske infrastrukture. Iz samo posredovalne vloge za TV in RA signale prehajajo v vlogo ponudnikov najrazličnejših storitev tako na televizijskem, kot na podatkovnem področju.
 
Članek predstavlja kratko zgodovino razvoja slovenskih kabelskih omrežjih in pri tem izpostavlja tudi primerjavo z drugimi evropskimi državami. Posebej je izpostavljeno tudi področje slovenske zakonodaje, ki ureja področje kabelskih omrežij.
 
V prispevku se predstavlja trenutno stanje na področju organiziranosti kabelskih operaterjev. Tako so slovenski kabelski operaterji združeni v gospodarsko interesno združenje ZKOS, kar poskuša ublažiti posledice velike razpršenosti kabelskih operaterjev v Sloveniji. Poleg združenja ZKOS se v zadnjem času izvaja tudi povezovanje, kar vodi k večjemu združevanju kabelskih priključkov v en sistem. V članku so opisani tudi razlogi za zaostalost kabelskih omrežij, kar zavira splošen razvoj telekomunikacijske infrastrukture.
 
V zadnjem delu članka so opisane osnove dodatne storitve kabelskih omrežij in trenutni nivo teh storitev v Sloveniji.

Podrobnosti

Članek >> (pdf, 413 KB)

Print