Naslov Poslovni model Google.com
Avtor Metka Zupančič
Leto 2009
Mentor dr. Andrej Kovačič
Datum vnosa 30.03.2011, 02:42
Povzetek

Internet in nova ekonomija sta v poslovanje podjetij uvedla mnogo sprememb. Za večino podjetij ponujata priložnosti za povečanje učinkovitosti, za nekatera predstavljata ogromen prodajni kanal in samo nekaterim ponujata bistveno nove priložnosti (Eisenhardt, 2002, str. 88).

Za spletna podjetja je pomembno, da izberejo model, ki ustreza tržnemu okolju in se vključuje v njihov poslovni sistem. Prvi način ustvarjanja prihodka prek interneta je oglaševalski poslovni model, po katerem podjetja na internetu tržijo svoje spletne strani (npr. Google.com, Najdi.si). Transakcijski model uporabljajo podjetja, ki se ukvarjajo s spletno prodajo, in tista, ki so nekakšni e- posredniki. Ta podjetja ustvarjajo in organizirajo nove medmrežne trge, kjer se srečujejo prodajalci in kupci. Vedno več je tudi posrednikov, ki organizirajo spletne dražbe (npr. eBay, Emka). Servisni model pa je vir prihodka večine svetovalnih družb, ki poslujejo prek interneta. Uporabljajo ga tudi podjetja, ki delujejo kot posredniki in svetovalci pri zakupu oglasnega prostora med oglaševalskimi agencijami, neposrednimi naročniki in spletnimi stranmi omrežja (npr. AdSense, Httpool, AdPartner). Podjetja največkrat uporabljajo kombinacijo vseh treh poslovnih modelov, saj ima vsak svoje prednosti in slabosti.

V diplomskem delu bom podrobneje preučila delovanje spletnih iskalnikov. Revolucija spletnih iskalnikov se je zgodila leta 1998 z ustanovitvijo Googla. Podrobneje bom preučila njegov poslovni model in ugotovila, zakaj je na področju internetnega iskanja in spletnega oglaševanja uspešen, ter ga primerjala s spletnim iskalnikom pri nas.

Podrobnosti

Diplomsko delo >>

Leto izida - publikacije2009
Print