Naslov Numerati
Avtor Stephen Baker
Leto 2011
Datum vnosa 18.04.2011, 10:50
Povzetek

Spoznajte numerate, oni vas že poznajo!

Vsakič, ko brskamo po internetu, klepetamo po telefonu ali nakupujemo z bančnimi karticami ustvarjamo tokove podatkov, ki se stekajo v obsežne digitalne kartoteke o prav vsakem izmed nas. Tako zbrane drobce osebnih podatkov nato analizirajo najboljši matematiki, računalničarji in inženirji, ki jih Baker imenuje numerati. Z njimi ustvarjajo matematične modele človeštva, da bi korenito preoblikovali in prilagodili naš vsakdan – od nakupovanja do iskanja idealnega partnerja.

Baker v pogovoru z numerati razkrije prihodnost, ki hkrati straši in navdušuje. Delodajalci bodo lahko nadzorovali vsak gib zaposlenih. V trgovinah nas bodo vozički pozdravili po imenu in vodili do najljubših izdelkov, pri tem pa nas zapeljevali s točno tistimi popusti, ki se jim ne bomo mogli upreti. Politični kandidati bodo lahko svoja sporočila natančno prilagodili posamičnim volilcem.

Obenem bodo v domove postavili ali pa celo vsadili v naša telesa! senzorje, ki bodo zdravnike zgodaj opozarjali na zdravstvene težave, napovedali povečano tveganje za razvoj bolezni ali prilagodili dnevni odmerek zdravila. Nenazadnje nam bodo lahko na osnovi nastajajočih podatkovnih zakladnic pomagali tudi pri tako zapletenem procesu kot je iskanje sorodne duše.

Pričujoča knjiga predstavlja zanimiv a hkrati vznemirljiv pogled na ne tako oddaljeno prihodnost digitalnega nadzora in vdora v procese odločanja, ko bodo le še naše misli ostale zaupne (ali pač ne?), numerati pa bodo poznali vse naše okuse, mnenja, navade in muhavosti.

O avtorju

Stephen Baker je svojo profesionalno pot začel kot novinar v Vermontu, nato pa je več kot dvajset let pisal za Business Week, kjer je pokrival dogajanja v Mehiki in Latinski Ameriki, Pasu rje v Združenih državah, evropsko tehnologijo ter številna druga področja kot so blogi, matematika in nanotehnologija. Vendar se je vedno imel za dopisnika iz tujine, kar mu je še posebno prav prišlo pri pisanju Numeratijev, ko je njegovo poročanje začelo slediti antropološkemu cilju.

Baker je pisal za veliko publikacij, vključno z Wall Street Journal, Los Angeles Times in Boston Globe. Prejel je nagrado Overseas Press Club Award za portret vzpona mehiške avtomobilske industrije. Bil je soavtor na blogspotting.net, z decembrom 2009 pa piše blog thenumerati.net in »tweeta« na @stevebaker.

 

Podrobnosti

Več >>

 

Leto izida - publikacije2011
PublikacijeVrsta publikacije
Print