Naslov November - mesec preprečevanja zasvojenosti
Leto 2011
Ustanova IMC, d.o.o.
Datum vnosa 13.12.2011, 11:53
Povzetek

Ljudje, ki se poklicno ukvarjajo s področjem zasvojenosti, pravijo, da  odvisnost ni nekaj negativnega, saj smo vsi ljudje odvisni od vode, vendar se z njo ne zasvojimo. Odvisni smo od svetlobe, zraka, narave, toplote in topline svojih staršev, znanja in še bi lahko našteval. Vse to gradi, zapolnjuje in plemeniti naša življenja. Bojan Kodelja Zasvojenost je nekaj negativnega, saj od nas neprestano nekaj hoče, nas dela nemirne, nezadovoljne in večne iskalce pravega smisla. V naša življenja običajno vstopi ne povabljeno (ne poznam človeka, ki je zavestno začel kaditi samo zato, da bi dobil raka na pljučih) in načrtno ter postopoma izriva tiste pozitivne vsebine, ki nas z leti pripeljejo do modrosti. Zato je tokratna številka časopisa vsebinsko namenjena predvsem širjenju vedenja o različnih tipih zasvojenosti, ne z namenom napovedi boja nad zasvojenostjo, pač pa prepoznavanju lepote in polnosti življenja brez nje!

Različne in številne dejavnosti posameznih organizacij, institucij in gibanj, ki delujemo z namenom ozaveščanja različnih skupin, zagotovo pripomoremo k širjenju znanja in vedenja na področju pasti zasvojenosti, še posebej v času, v katerem živimo, saj se razvoj in trendi tudi na področju zasvojenosti razvijajo vsakodnevno, zato naše znanje lahko zelo hitro postane zastarelo.

Prav zaradi tega so različna znanja stroke in njihova dognanja zelo dragocena kot tudi različne metode ozaveščanja, ki izmerjeno dosegajo pozitivne rezultate, in načini prenašanja ključnih sporočil sporočevalcev vredne sleherne pozornosti. Poenotenje, medsebojno sodelovanje in posledično organizirano prenašanje znanja uporabnikom porazdeljeno med letom pa je po mojem mnenju tisti presežek, zaradi česar bi se vsebinsko vsem programom njihova učinkovitost vsaj podeseterila. Tako bi november lahko sprostili in usmerili pozornost v dejavni in zdrav življenjski slog. S tem bi na površje prišle številne ideje, zamisli, predlogi in skriti talenti posameznikov, v katere je vredno vlagati in jih spodbujati. Samo pozitivne, kreativne zamisli in vztrajnost običajno spodrinejo prazen prostor, v katerem največkrat prežijo različne zasvojenosti.

Bojan Kodelja, vodja programa

NE-ODVISEN.SI

Vir:  http://www.ne-odvisen.si, 13.12.2011

Leto izida - publikacije2011
Print