Naslov Pospešitev vključevanja Slovenije v e-regijo bližnjih držav
Leto 2006
Ustanova RTV Slovenija
Datum vnosa 16.06.2006
Povzetek

Za spodbujanje uvajanja e-regije bo pomembno vzpostavljanje »živih laboratorijev« (LivingLabs: http://eCenter.FOV.Uni-Mb.si/eLivingLabWorkshop), v katerih se bodo povezovali raziskovalci, razvijalci in uporabniki informacijskih tehnologij. Vključevali se bodo v mednarodno omrežje takih laboratorijev. Primeri že vzpostavljenih tovrstnih laboratorijev v Sloveniji so:

Laboratorij za konstruiranje, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani

http://www.LECAD.Uni-Lj.si

Laboratorij za telekomunikacije, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

http://www-lt.FE.Uni-Lj.si

Laboratoriji E-središča, Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru

http://www.eLivingLab.org

SINTESIO – Next Generation Networks (NGN) Test Laboratory, endorsed by European Telecommunication Standardization Institute (ETSI), Bled

http://www.SINTESIO.org .

Za razvoj e-regije so pomembni tudi zadevni tradicionalni mednarodni dogodki, organizirani v Sloveniji. V letu 2006, na primer:

Hevreka! 06 – Pametna okolja (Intelligent Environments), Gospodarsko razstavišče v Ljubljani od 4. do 8. aprila 2006, http://www.Hevreka.si .

Devetnajsta Blejska e-konferenca “eValues”, od 5. do 7. junija 2006, http://www.BledConference.org .

Merkur Day 2006, 8th Undergraduate and Graduate Students eConference & the 12th Business & Government Executive Meeting on Cross-border eRegion, Merkur Ltd., Trade and Services, Naklo v novembru 2006, http://eCenter.FOV.Uni-Mb.si/MerkurDay .

Sodimo, da je formalna pobuda Slovenije za razvijanje e-regije izjemno koristna za njen razvoj. Lahko jo ponudimo kot zgled konkretnega e-sodelovanja držav določenega geografskega področja Evropske unije za povečanje konkurenčnosti vsake izmed sodelujočih držav in e-regije kot celote. Pričakujemo, da bodo e-regije prispevale k uresničevanju Lizbonske strategije. Zato vabimo raziskovalne enote, laboratorije in organizatorje mednarodnih konferenc v Sloveniji, da se pobudi pridružijo v sodelovanju s predstavniki podjetij in vladnih organizacij.

Print