Naslov Eurobarometer: Safer internet for children
Leto 2007
Ustanova RTV Slovenija
Datum vnosa 16.08.2007
Povzetek

Nova študija Eurobarometra želi odgovoriti na različna vprašanja, povezana z otroško uporabo tehnologij ter pripadajočimi tveganji. Uporaba interneta in mobilnega telefona je za evropsko mladino postala nekaj samoumevnega, izkazalo pa se je, da bi se, če bi se znašli v kakršnihkoli težavah, le manjšina zatekla po pomoč k staršem.

Uporaba novih tehnologij med otroki je podobna po vsej Evropi, med najpopularnejše spletne aktivnosti spadajo spletno igranje iger, brskanje ter komuniciranje, med najpopularnejše mobilne aktivnosti pa spadajo pošiljanje sporočil ter pogovarjanje s starši in prijatelji. Večina internet uporablja večkrat dnevno, prav tako si večina lasti mobilni telefon. Uporabo interneta starši nekoliko bolj nadzirajo, uporaba mobilnega telefona je bolj svobodna in manj nadzorovana. Otroci se potencialnih spletnih tveganj zavedajo, kar nekaj pa jih tudi ve, kako preprečiti tveganja. Obstajajo seveda izjeme. Otroci priznavajo, da so se obnašali tvegano, nekaj pa jih priznava, da so imeli stike z neznanci in da so bili žrtve nadlegovanja. Ko se pojavi težava, bi jo večina raje kot s svojimi starši rešila s svojimi prijatelji. Starši tako v večini primerov predstavljajo zadnji zasilni izhod.

Kvalitativna raziskava se je izvajala v 29-ih evropskih državah, vanjo pa so bili vključeni otroci, stari od 9 do 10 let, ter otroci, stari od 12 do 14 let.

Podrobnosti

Publikacija >> (pdf, 540 KB, en)

Ključne besede

e-vključenost, otroci, varnost, tveganje, internet, mobilna tehnologija

Print

Publikacije - Poročila ()