Naslov Raba mobilnega interneta v Sloveniji

iProm in Valicon sta napravila raziskavo o uporabi mobilnega interneta med uporabniki interneta v Sloveniji. Gre za eno najobsežnejših raziskav na tem področju do sedaj. 

 

Glavna ugotovitev raziskave je, da mobilni internet prek mobilnih telefonov uporablja 30 % uporabnikov interneta. Gre za uporabo vsaj ene od spletnih storitev. Glavni razlog za razmeroma skromno uporabo je v percepciji, da je mobilni internet drag, kar pa ni več res, ugotavlja Valicon. Tako meni kar tri četrtine vprašanih, 40 % pa jih motijo počasne povezave ter majhni zasloni.  

Dnevno mobilni internet uporablja manj kot 10 % uporabnikov interneta, najpogostejša dejavnost pa je prebiranje elektronske pošte (to dnevno počne 50 % uporabnikov mobilnega interneta). Ostale storitve se uporabljajo le občasno. 30 % uporabnikov mobilnih telefonov je izjavilo, da nameravajo v naslednjih 12 mesecih mobilne telefone uporabljati kot točko dostopa do spleta. Povprečna starost uporabnikov mobilnega spleta je nizka: 74 % jih je mlajših od 30 let (med klasičnimi uporabniki spleta je ta delež 47 %). Glavni uporabniki mobilnega interneta so torej mladi, v prihodnosti pa se bo njihov delež še povečal. Pomemben dejavnik pri tem so tudi napredne mobilne naprave, ki omogočajo lažjo uporabo mobilnega interneta.

Raziskava je bila izvedene oktobra 2008, gre za spletno raziskavo podprto s telefonskim anketiranjem. Prek spleta je sodelovalo 347 anketirancev, prek telefona pa 600 (starosti od 15 do 65 let).

Vir: iProm, 29.11. 2008.

Datum 05.01.2009
Print