Naslov Spletne skupnosti najprimernejše mesto za ohranjanje stikov s prijatelji

iPROM je z raziskavo o uporabi spletnih skupnosti v Sloveniji, ki jo je izvedel Valicon, ugotovil, da vsi uporabniki na straneh tovrstnih omrežij pošiljajo sporočila ali si dopisujejo, urejajo osebni profil, ohranjajo obstoječa prijateljstva in znanstva. Poleg tega so spletne skupnosti po mnenju anketirancev priljubljeno okolje za spoznavanje novih ljudi in iskanje prijateljev, med najpogostejšimi dejavnostmi pa sta tudi pregledovanje video vsebin in fotografij.

Med posameznimi spletnimi skupnostmi obstajajo razlike v uporabi posameznih storitev. Tako, na primer, člani Facebooka, Netloga in Myspaca na straneh spletnih omrežij pogosteje pošiljajo sporočila in si dopisujejo. Medtem ko člani skupnosti Hi5, Frendiinflirt ter Ona-on.com pogosteje spoznavajo nove ljudi, člani Mojvideo.coma predvsem pregledujejo video vsebine.

Večina članov spletnih skupnosti (77 odstotkov) se strinja s trditvijo, da so tovrstna omrežja primerno mesto za ohranjanje stikov, izmenjavanje informacij s prijatelji itd. Več kot 60 odstotkov se strinja, da so skupnosti primerno mesto za sklepanje novih prijateljstev. Se pa po drugi strani 44 odstotkov vprašanih ne strinja z izjavo, da spletne skupnosti uporabljajo kot nadomestek drugim spletnim komunikacijskim kanalom (elektronska pošta, takojšnje sporočanje).

 

Uporabnike so v spletni anketi povprašali tudi o odnosu do oglaševanja v spletnih skupnostih. 31 odstotkov vprašanih oglasi na straneh spletnih skupnosti ne motijo, nadaljnjih 28 odstotkov pa ni odločenih. 26 odstotkov jih meni, da oglase v spletnih skupnostih opazijo prej kot drugje, 17 odstotkov pa, da so ti oglasi bolj pomembni kot drugje in da pogosteje kliknejo nanje.

Značilnost spletnih skupnosti je tudi ta, da blagovne znamke vse pogosteje tam ustvarjajo svoje profile oziroma skupine oboževalcev. 30 odstotkov članov spletnih skupnosti je že prejelo vabilo blagovne znamke, slaba polovica pa se je nanj tudi odzvala. Najobsežnejša članstva imajo blagovne znamke Durex, Kinder, Nike in Nokia.

Raziskava o uporabi spletnih skupnosti med uporabniki interneta pri nas je bila izvedena januarja 2009 s spletno anketo (metoda CAWI), na katero je odgovorilo 1168 uporabnikov interneta.

Rezultati raziskave so reprezentativni za slovensko populacijo uporabnikov interneta.

 

Vir: Spletne skupnosti najprimernejše mesto za ohranjanje stikov s prijateljiv, iPROM, 31.3.2009.

 

 

 

Vir Iprom
Datum 02.04.2009
Print