Naslov Možnost zlorab kartic zaradi vdora v omrežje

NLB je potrdila, da so s strani mednarodnega kartičnega sistema Visa prejeli obvestilo o vdoru v omrežje enega od nemških spletnih trgovcev, ki se je zgodil v obdobju od 27. oktobra lani do 27. oktobra letos, piše Mojevro. Neuradno naj bi šlo za trgovca Tennis Warehouse Europe.

Ker so bili s strani tretjih oseb prek spleta pridobljeni vsi potrebni podatki, s katerimi lahko te osebe izvajajo transakcije, je NLB imetnike navedenih kartic kontaktirala in jim svetovala preventivno blokado le-teh.

Policija svetuje posebno pozornost pri nakupih in obiskih sumljivih spletnih strani. Ne izdajajte svojih osebnih podatkov ali podatkov plačilnih kartic in zaupajte le tistim spletnim mestom, ki zahtevajo tudi varnostno številko kartice.

Če ugotovite, da gre pri transakcijah za zlorabo, takoj obvestite policijo in banko, še zlasti takrat, ko je zloraba posledica nekega predhodnega kaznivega dejanja. Zabeležite si tudi vse postopke obveščanja in prijave.

Banki napišite pooblastilo, da dovoljujete posredovanje podatkov policiji, sicer bo morala pridobiti odredbo sodišča, kar je zaradi zakasnitve lahko usodno za uspešnost preiskave. K lažji povrnitvi odtujenih sredstev lahko pripomore tudi kvaliteten alibi, da sporne transakcije niste naredili sami.

Vir: Dakić, Lana. Spet vdor v omrežje in možne zlorabe kartic. Mojevro.si, 3.11.2009

Vir slike: Wordpress

Datum 04.11.2009
Print