Naslov Brezplačna orodja za medijsko načrtovanje

Medijski načrtovalci imajo na razpolago številna orodja, ki so jim v pomoč pri iskanju spletnih strani, s katerimi dosežemo ciljna občinstva, piše ClickZ. Ker imajo pogosto opravka z velikimi občinstvi, denimo na ravni države, ta orodja niso kaj dosti uporabna, če nas zanimajo nišne spletne strani.

Na spletu obstaja več brezplačnih orodij, s katerimi si lahko pomagamo pri iskanju omenjenih spletnih strani. Alexa pregleduje javno dostopne spletne strani in tako rangira njihovo obiskanost, ponuja pa tudi seznam sorodnih spletnih mest. Google Ad Planner omogoča prepoznavanje občinstev glede na kriterije, kot so demografija, lokacija, jezik in ključne besede.

Orodje Compete.com je sicer namenjeno zbiranju podatkov o spletnem vedenju ameriških uporabnikov, vendar nudi tudi podatke o obiskanosti večine strani na spletu. Quantcast nam pove, katera spletna mesta bi posamezniki poleg vnešenega še obiskali. Servis omogoča še iskanje spletnih mest glede na kriterije, kot so vsebina, demografija obiskovalcev in lokacija.

Pomagamo si lahko tudi z vnosom ključnih besed v klasične iskalnike in uporabo funkcije za iskanje podobnih spletnih strani. Če nas zanima področje blogov, si lahko pomagamo z orodji, kot je Google Blog Search. Uporabna je lahko tudi Wikipedia, saj med drugim ponuja tudi sezname časopisov in revij v posameznih državah, denimo če vpišemo "Slovenia newspapers".

Vir: Gold, Harry. Great Free Media Planning Tools. ClickZ, 22.12.2009

Vir slike: EML

Vir ClickZ
Datum 05.01.2010
Print