Naslov Šifrirano komunikacijo uporablja predvsem organizirani kriminal

Ko se je medijih pojavila množica elektronskih sporočil in drugih dokumentov v zvezi afero Patria, so se pojavila tudi vprašanja, kako to, da vpleteni svoje korespondence niso ustrezno zaščitili ali uničili, piše Mladina.

Možnosti za šifriranje sicer obstajajo, a je za učinkovito rabo le-teh potrebnih nekaj izkušenj, pravi dr. Matej Kovačič s Fakultete za družbene vede. »Problem ni neumnost, ampak predvsem to, da ti ljudje na možnost, da bodo njihove posle razkrili na ta način, niti niso pomislili, ali pa to, da je organizacija šifrirane komunikacije med več osebami precej zapletena,« pravi.

Kovačič dodaja, da problemu varovanja korespondence več pozornosti namenjajo vrste kriminalcev, kot so razpečevalci mamil, medtem ko so beloovratniški kriminalci veliko bolj brezskrbni, saj si mislijo, da jim drugi nič ne morejo.

Da šifrirano komunikacijo uporablja predvsem organizirani kriminal, poudarja tudi vodja Arnesovega varnostnega centra SI-CERT Gorazd Božič.

Tudi uničenje podatkov je lahko bolj zapleteno, kot se sliši. »Načeloma je podatke, ki jih uporabnik zbriše, mogoče rekonstruirati. Če veš kaj iščeš, je to mogoče narediti zelo hitro. Treba se je zavedati, da podatki ostanejo tudi na strežniku, prek katerega pošta potuje,« še pojasnjuje kovačič.

Vir: Zgonik, Staš. Brezskrbnost dopisovanja. Mladina 09, 5.3.2010

Vir slike: atg.wa.gov

Datum 16.06.2010
Print