Naslov 3. slovensko srečanje IPv6

Na 3. slovenskem srečanju IPv6, ki se je zgodilo v letošnjem maju, je bila najpomembnejša novica o ustanovitvi slovenske delovne skupine IPv6, ki združuje predstavnike operaterjev, zasebnih, državnih in javnih ustanov, piše Moj mikro.

Glavni cilj omenjene skupine je pospeševanje uvedbe protokola IPv6. V skupini so pripravili gradivo, ki bo predstavljajo osnovo pri načrtovanju nabave komunikacijske opreme, z njim pa si bodo lahko pomagali tudi pri oblikovanju javnih razpisov.

IPv6 ima v produkciji že 8 operaterjev, 8 pa jih je v testnem obdobju. Od 33 operaterjev jih bo do sredine prihodnjega leta v IPv6 že 18, kar je več kot polovica. Nadaljnjih pet namerava to storiti do konca 2011.

Operaterji so navedli, da omenjeni protokol še niso uvedli predvsem zaradi pomanjkanja vsebin za IPv6. Skupina Telekom Slovenije bo do konca leta predvsem testirala IPv6 na relaciji do rezidenta. Glavne zadržke pri uveljavitvi dvojnega dostopa pri stacionarnem dostopu vidijo v dragi opremi. Lažje je na mobilnem delu, kjer dvojni priklop že omogočajo prvi množično prodajani telefoni.

V raziskavi Ripe NCC, kjer so pregledovali pripravljenost operaterjev po državah, je Slovenija v tekmovalnem delu zmagala. Slovenski ponudniki so zelo ozaveščeni in med vsemi državami v povprečju najbolj pripravljeni na IPv6 oziroma so prehod že naredili.

Da je Slovenija na svetovnem zemljevidu IPv6 prepoznana, pričajo tudi mnoga povabila zavodu Go6.si, da predavajo in predstavljajo slovenski model na svetovnih konferencah. Tako so naši ljudje predavali na nemškem in grškem vrhu o IPv6 ter celo na Googlovi konferenci o izvajanju IPv6.

Vir: Moj mikro, 10.7.2010

Vir slike: Go6.si

Datum 27.09.2010
Print